Szállást keres? Kollégánk segít Önnek: +36 70 455 3923 / Email: utazas@cteurope.hu / Kapcsolat: 1137 Budapest, Katona József u. 15.

Zadar látnivalói, érdekességei - fedezd fel velünk


A zadari látnivalók változatos élményt nyújtanak: ókori római emlékek, középkori templomok, fennmaradt szocreál stílusú épületek vagy a modern természetközeliséget hirdető alkotások várják az ide érkezőket. A város számos múzeuma pedig egész évben kínál érdekes kiállításokat a kultúra kedvelőinek.

bombajo


A 10 legfontosabb zadari látnivaló:

1. Szent Donát körtemplom

szent donat kortemplom
Nevét a IX. században uralkodó Donát püspökről kapta, aki a bizánci birodalom uralma idején építtette az egykor Szentháromság névvel illetett román stílusú templomot. Rendhagyó kinézetét a kör alakú formája, a két szint és a harangtorony hiánya adja. Ez az építmény lett Zadar jelképe.


2. Zadar katedrálisa

zadar katedralis
A Szent Donát körtemplom mögött látható Szent Anasztázia katedrálist a köznyelv csak „Zadar katedrálisának” nevezi. Habár építését még Szent Donát püspök irányítása alatt elkezdték, a végleges kinézetét a most látható Harangtoronnyal csak a XIX. század végére érte el.


3. Népek tere

nepek tere

A Népek tere Zadar pezsgő életének központja már a középkortól kezdve. Zadar látnivalóit az innen induló Fő utcán át érhetjük el, de ide fut be a Tengeri kapu is. Az Óratorony,  a Loggia, valamint a Városháza képezik a tér meghatározó elemeit.

bombajo4. Kalelarga

zadar kalelarga
Zadar kedvelt sétálóutcája a Kalelarga (Široka). A főutca a Népek terétől egészen a Fórumig tart. Habár a főutcát és az épületeit a II. világháborúban szinte teljesen elpusztították, mára sikerült helyreállítani a megrongálódott épületeket. A Kalelargán helyi rendezvények, felvonulások és természetesen számtalan üzlet és kávézó található.


5. Tengeri orgona

zadar tengeri orgona
E különleges építmény egy tengerbe nyúló, 70 méter hosszú mészkő lépcső, mely mögötti lyukakból a lépcsőnek csapódó hullámok által generált hangok szűrődnek ki. Pompás összhangba került a művészet, az emberi kreativitás, a tökéletes kivitelezés a természet megállíthatatlan erejével.


6. A Nap köszöntése

zadar nap koszontese
Ez a szintén modern és káprázatos alkotás voltaképpen egy napelem, amely az éjszakai fényjátékaival azt szimbolizálja, hogy mennyire fontos együtt élnünk és kommunikálnunk a természettel.


7. Szárazföldi kapu

zadar varoskapu
A Városkapunak is nevezett díszes kapu a Szárazföldi kapu (horvátul: Kopnena vrata) még a római kor emlékét őrzi. Egész Dalmácia legszebb és legjobb állapotban megőrződött kapuja.


8. Öt kút tere

zadar ot kut tere
A Szárazföldi kapu és a városi park között található az Öt kút tere (horvátul: Pet burana). A Velencei Köztársaság uralma alatt, a törökök ellen nagy építkezésekbe kezdtek. Ekkor emelték fel Zadar vastag várfalait és bástyáit. Mivel a kutak a várfalakon kívül maradtak, ez volt az egyetlen vízforrása a városnak.


9. Egyetem

zadar egyetem
A neonklasszicista stílusú, hatalmas tengerparti épületet a szokatlan központi kupolájával a bécsi Karl Susan építész emelte 1906-ban, azonban a mellette lévő Szent Dimitrij kolostorban már 1396-ban megkezdte működését a város első egyeteme. A több mint 600 éves múltra visszatekintő felsőoktatásával Zadar Európa-szerte a legrégebbi egyetemi városok egyike.


10. Arsenal

zadar arsenal
E hatalmas, nyers kőből épült, sátortetős épület, az Arsenal, a keleti part legérdekesebb nevezetessége. A XVIII. században a velencei tengeri flotta hadi raktáraként működött, mára azonban a zadari kulturális élet középpontjává vált: bulikat, koncerteket és gálaesteket szerveznek benne.

 

Adatvédelmi tájékoztató - Weboldal süti kezelése
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.