, 2021/8/29

Fiumétól 77 km-re délkeletre, az Adriai-tenger partján fekszik. A festői városka egy keskeny partszakaszon épült a 698 m magas Vratnik-hegy tövében. Zengg városa rendelkezik a legnagyobb agglomerációval a Fiume és Zára közötti partszakaszon

Zengg

A község területe 76 km hosszan húzódik a tengerpart, valamint Horvátország legnagyobb hegységei a Kapela- és a Velebit-hegység között. Fekvése miatt fontos csomópontja a Fiumét Zárával, Splittel és Dél-Dalmáciával összekötő, valamint a hegyeken át a szárazföld belsejébe haladó főutaknak.

Egy kisváros Horvátországban, az Adriai-tenger partján. A tömegturisztikai útvonalakon kívül sokkal kevésbé ismert, mint más városok, mint Zadar, Split vagy Dubrovnik, a dalmát tengerparton, de még így is érdemes meglátogatni. Jó hely arra, hogy visszautazzunk a horvát történelembe, mivel a római birodalom fontos régiójaként ismert, mivel közel van a tengerhez és a szárazföldhöz, van egy nagyszerű kikötője, jó útjai, egy hegy és a tenger.

Azoknak, akik szeretnek többet megtudni a történelemről és a helyi kultúráról, Zenggnek mindenképpen szerepelnie kell az útitervükben. A rómaiak itt hozták létre településüket, mivel a város stratégiai helyen fekszik. A jó időjárás, a tenger által körülvett és a kontinenshez közeli fekvés, a nagyszerű kikötő és a jó utak miatt Senj fontos hely volt a két nagyhatalom az Oszmán Birodalom és a Velencei Köztársaság között. Ennyi tény mellett el tudod képzelni, mennyi történelmet találhatsz itt, igaz?

Nehaj erőd

Az erődöt a 16. században építették, és jó kiindulópont Zengg felfedezéséhez. Megtudhatsz egy keveset a város és Horvátország történelméről. Emellett van egy múzeum is, ahol fegyverek és kardok gyűjteménye található. A látogatás nagyon érdekes, de ami még különlegesebbé teszi, az a városra nyíló kilátás, amelyet az erőd "ablakai" kereteznek.

Itt a kőstrandokat is élvezheted.

A város 45º-os szélességi körön fekszik, félúton az Egyenlítő és az Északi-sark között.

Ez a legrégebbi város az Észak-Adrián.

Zengg a legnagyobb horvát megyében - Lika-Senjben - és a legmagasabb horvát hegység közelében található.