, 2021/6/12

Az Adriai-tenger nagyon jó lehetőség a búvárkodás szerelmeseinek. A türkizkék víz, a gazdag, sok helyen még megkímélt tengeri élővilág a civilizáció ártalmaitól, ugyan csak az érdekes hajóroncsok is nagy élménnyé teszik a horvátországi merüléseket.

buvárkodás

A hajóroncsok nagy része  a II. Világháborúból származik, de vannak sokkal régebbi hajók is a mélyben, ezek helyét általában titokban tartják. A karsztok jelenlétének köszönhetően, az országban a víz alatti barlangok is gyakoriak. Horvátországban sok olyan hely található, ahol magyarul is beszélnek, így a nyelvi akadályok sem jelenthetnek gondot.

Engedély, előírások

A búvárkodást a jelenleg is hatályos, 1999-ben, a Tengerügyi, Közlekedési, és Hírközlési minisztérium által, kiadott rendelet szabályozza. Az előírás szerint,aki Horvátországban merülni akar, rendelkeznie kell búvár igazolvánnyal, ezt a horvát búvár egyesület adja  ki, és búvárközpontokban szerezhető be. Csak olyan személyek kaphatják  akik a megfelelő képzésben részesültek, és van valamilyen nemzetközi búvár egyesület által kiadott igazolással.Ideiglenes  igazolványok nem érvényesek. A búvárigazolvány 1 évig érvényes. Ha valaki egyénileg, nem búvár központon keresztül szeretne merülni, akkor szüksége van másik engedélyre, emellé még szükség van búvár igazolványra is.

Aki egyénileg szeretne merülni  még figyelembe kell venni azt az előírást, hogy a területet, ahol a merülést végzik, láthatóan meg kell hogy jelöljék, narancssárga, vagy piros bójákkal, vagy búvár zászlóval. Sport- és turisztikai célú merülésnél a maximális mélység 40 méter lehet. Esetleges veszélyhelyzet esetén, mobiltelefonról a nap 24 órájában hívható a 9155-ös, és a 112-es szám, ill. elérhetők a 16, 10.74-es VHF-csatornák.

Tiltott zónák

Horvátországban nem engedélyezett a merülés a Brijuni, Krka Nemzeti Parkok területén, a Kornati, és Mljet Nemzeti Parkokban annak ellenére, hogy szervezett merülésre van lehetőség. Nem engedélyezett még a természeti parkokban, a kikötőket körülvevő területeken, a kikötők bejáratainál, a horgonyzó helyek nél, ahol nagy hajóforgalom van, hadihajók, és szárazföldi katonai bázisok 100 méteres körzetében. Nem teljes körű ez a tájékoztatás  így az egyéni búvároknak érdeklődni kell, hogy ahol merülni szeretnének, ott engedélyezett-e.

A legjobb merülőhelyek

Baron Gautsch - Egy utasszállító hajó roncsa, amelyet az "Adria-i Titanicnak" is neveznek. 1908-ban épült, és 1914-ben süllyedt el, ugyanis tengeri aknára futott. A baleset 214 életet követelt. Mára algák, szivacsok, és korallok telepednek meg benne., az Adria egyik legkülönlegesebb merülőhelye. Mélység: 28-42 m, ezért csak haladóknak ajánlott.

Lina - Kereskedelmi hajóroncs, 22-55 méter mélyen, csak haladóknak.

Lucica-barlang - A környék legnagyobb barlangja, 3 méter mélyen kezdődik. Két terem található, az egyik 37, a másik 42 méter mély. Itt már lehet a kezdőtől a haladó szintig.

Margarina-zátony - Víz alatti korallzátony, és kanyon, hajóronccsal, valamint antik amfórával. 5-40 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Rasip - Víz alatti szikla korallokkal, és szivacsokkal. 3-65 méter mélység, a kezdőtől a haladó szintig.

Stambedar - Tengeri fal, vörös, és kék korallokkal. 5-45 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Te Vega - Tengeri tó, 2 m hosszú tengeri alagúttal. 5-35 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Premuda- a sziget víz alatti "székesegyházáról" ismert.Amikor a barlangokban úsznak és mikor besüt a napfény, olyan, mintha egy templom ablakait látnánk.

Modra Spilja- Tengeri barlang, 3-40 méter mély, kezdőtől a haladó szintig.

S57 - Jó állapotban lévő német hadihajó 1944-ből. 25-39 m mély, kizárólag haladó búvároknak

Sv Andrija - Tengeri fal, és barlang, vörös korallokkal. 3-78 méter mély, a kezdőtől a haladó szintig.

Taranto - Kereskedelmi hajó roncsai 1943-ból, 23-55 m mélyen, kizárólag haladóknak!

Búvárközpontok Horvátországban

Itt lehetőség van felszerelés kölcsönzésére, a búvárkodás ismereteinek elsajátítására, felügyeletet lehet kérni, és vannak szervezett merülések. Horvátországban az összes régióban, szigeten, városban, sok búvárközpont található. Sok búvár központban magyarul is beszélnek.

Horvátországban több mint 100 éves története van a búvárkodásnak. A tengerparti települések, de leginkább a szigetek lakói akkoriban nagyrészt halászatból tartották fenn magukat.Többször szigonnyal, védőfelszerelés nélkül merészkedtek a mélybe, hogy minél gazdagabb és ízletesebb zsákmánnyal térhessenek haza.Viszont sokan közülük sosem tértek vissza a felszínre. 1943-ban nyílt Vis szigetén az első búváriskola. Rövid idő elteltével már igazi búvárklubok is működtek, az elsőket az 1950-es években alapították Splitben, illetve Pulában. A partok mentén azóta számtalan búváriskola és klub létesült, és rengeteg izgalmas merülőhely van. Tudni kell, hogy vannak veszélyek is, mert jócskán vannak tiltott és veszélyes területek, kockázatosan megközelíthető víz alatti barlangok, hajóroncsok. Viszont aki betartja az előírásokat, meseszép kékségekbe ereszkedhet, és változatos élővilágot ismerhet meg test közelről.

Búvárkodni csak igazolvánnyal lehet

Kornati szigetek – Korallok, szivacsok

A megszámlálhatatlan  apró kopár, fehér sziklás szigetből és zátonyból álló szigetvilág igen gazdag korallokban, szivacsokban, és számos egyéb állat- és növényfajban is gyönyörködhetünk, és az igazi  profik akár 65 méter mélységig is merülhetnek.

Rovinj – Baron Gautsch komphajó

Az Isztriai félsziget környéke nem a legizgalmasabb búvárkodás szempontjából, mert a tenger sekély, és nem is annyira átlátszó, mint az Adria már részein.Mégis van egy kivétel, és ez a Baron Gautsch komphajó roncsa, ezt nagyon kalandos felfedezni, ezért több búvárklub is kínál teljes körű szolgáltatásokat, szállással, oktatással, felszereléssel együtt. A kincskeresők nitroxos merülés re is vállalkozhatnak, megfelelő felügyelettel, ezzel ugyanis hosszabb ideig lehet a megfelelő mélységben maradni.

Brac sziget – Lucice Cave

Tapasztalt búvároknak csodálatos élményeket kínál a Lucice barlangi merülés. A barlangnak két bejárata van, az egyik 3, másik pedig 6 méter mélységben. A fő barlang mellett öt kisebb barlang is van ezeket alagutakon keresztül lehet megközelíteni. A Lucice Cave területén 25 méter mélységig lehet merülni, de lelkiekben – és felszerelés ügyileg – fel kell készülni a teljes sötétségre, mert az alagútba a napfény már nem jut be.

Elafiti – a kihívások kedvelőinek

Dubrovnikból rövid hajóúttal közelíthető meg az Elafiti szigetcsoport, ezek közül csupán három lakott, és csak az egyiken bérelhető szállás, éspedig egy 1873-ban épült világítótoronyban. A búvároknak  igazi paradicsom található itt, egy hosszú víz alatti fal, aminek függőleges magassága 3 és 78 méter között van,itt számtalan hal, korall, alga tenyészik. És 26 méter mélységben egy barlang is  található, ide csak kizárólag speciális felszereléssel és elegendő gyakorlattal lehet bemenni. Az igazi látványosság még lejjebb található:50 méter mélységben pompázik a vörös korall, ezekből a helyiek a híres korall ékszereket készítik.

Peljesac-félsziget – római gálya és katonai hajóroncs

Split és Dubrovnik között nem gyakori kalandokat találhatunk a tenger alatt. Megtalálható az  egykori római gálya maradványai, vagy ha tapasztaltak  vagyunk, megkereshetjük a második világháború alatt aknára futott Taranto kereskedelmi hajó szétszóródott roncsait, és még a német katonai hajóroncsot is, ami 30-40 méter mélységben pihen.

Aki az Adrián szeretne búvárkodni, annak kötelező elvégezni egy búvártanfolyamot. Ezután pedig meg kell szereznie a horvát búvár-szövetségen keresztül a búvár igazolványt is. 

Ha elhatároztuk  magunkat, és hajlandóak vagyunk a tanfolyamra rászánni, a felszerelésre és a búvárkodásra a szükséges nem kis összeget, nagyon sok part menti településen találhatunk megfelelő búvárcentrumot.

 A Scuba Schools International Horvátországban 38 oktatóbázist üzemeltetKártyás fizetés is lehetséges.

A kártyát magunkkal vihetjük a mélybe is, a búvár felszereléseket árusító boltokban vannak olyan derékra csatolható zsebes övek, amelyek még nagy mélységben is képes szárazon tartani az iratokat, bankkártyákat.

Paklina szigetek – az eldugott búvárparadicsom

A kisebb területű száraz földből  álló Paklina szigetekhez nem jár komp, így a helyi utazási irodák vagy a búvárklub hajóival juthatunk el oda.Kezdő és profi búvároknak is ideális, akár 45 méterig is lehet merülni, az is csodás dolgokat láthat, aki nem merül annyira mélyre, mert 30-35 méter a víz alatti látótávolság.

Miért érdemes Krk szigetén nyaralni

A legnagyobb horvát sziget, Krk, az egyik legkedveltebb hely a magyar nyaralók számára. Ugyanis változatos, jól kiépített és Krken minden arról szól, hogy jól  érezzük magunkat. 

Ha valaki még nem volt ezen a csodás mediterrán szigeten, itt van tíz indokot, miért érdemes ide tervezni a következő nyaralást.

Krk közel van Magyarországhoz

Krket akár 5 óra autózással is elérhetjük. Azt jelenti, hogy sikerült elkerülnünk a hétvégi csúcsforgalmat. A turnusváltások itt is általában szombaton vannak. Amennyiben fontos a rövid autózás, akkor érdemes olyan helyen foglalnunk, ahol más napokon is lehet érkezni.

Kényelmesen megközelíthető

Budapesttől végig autópályán mehetünk, és a Krk hídon mehetünk át rá az utunk végén. A híd jó dolog, igaz, hogy külön díja van, azt csak a szigetre való behajtáskor kell fizetni, visszafelé már nem.Igaz, hogy a szombati csúcsban akár órákig is kell várakozni, hogy fel jussunk rá. Komppal is eljuthatunk oda, az utat érdemes kalkulátorunkkal megtervezni, hogy minden jól menjen.

Szép tájak várnak

Krk természeti szépségekben gazdag, és igen változatos tájakat rejt.  A sziget legmagasabb pontja az 569 méteres Obzova-csúcs, túrázás közben nagyon sok barlangot, hasadékot fedezhetünk fel. A szigeten 54 barlang van, ezek közül csak egy, a Biserujka-barlang látogatható, ami Dobrinje mellett van. A Biserujka igazgyöngyöt jelent, és egy legenda emlékét őrzi arról a kincsről, amit állítólag kalózok rejtettek el itt. A barlang 110 méter hosszú és a legmélyebb pontja 53 méterre van a tengerszint alatt. A Biserujka falát sztalagmitok díszítik, de ami a legkülönlegesebb, hogy létezik egy rákfaj, amely csak itt él. A csipkézett part mellett haladva rengeteg eldugott, zegzugos fürdőhely található, de csodaszép öblei, homokos strandjai közül is kitűnik a Soline-öböl, ami gyógyiszapról híres.

Különleges állat- és növényvilág

A Privae-szigettel együtt, amelyel szomszédos  Krk két madárrezervátumnak is otthont ad. Itt él a fakó keselyű, ez a különleges és védett madár is a Krk-sziget északkeleti  részének sziklái között. A másik közeli sziget, a parányi Kosljun pedig arról híre, hogy csaknem 500 növényfaj él ezen rajta.

Csodás éghajlat

A mediterrán éghajlatú sziget nyáron  egész langyos, kristálytiszta tengerrel, évente pedig több mint 2500 órányi napsütéssel vár minket.

Számtalan élmény az aktív pihenésre vágyóknak

Krken nem lehet unatkozni. Aki búvárkodni szeretne, azt Krk városában a Tengeri buborék búvárközpontban magyar nyelvű munkatársaik is várják. Biciklizni is jól lehet, a kerékpárút a sziget érdekes  és legszebb területein vezet végig.A legkülönfélébb vízi sportokat kínálja, a tengeri kajaktúra a vízi röplabda mind kipróbálható a nagyobb strandokon. És valódi jéggel van borított koripálya is van Krk városában, amely igazi hűsítő élmény a nyári melegben.

Csodaszép, lassan mélyülő strandok gyermekes családoknak

Krk szigetének déli részén fekszik Horvátország egyik legszebb strandja, a Baska nevű városka partjainál. Közel 30 hivatalos fürdőhely található itt, mégis a leghíresebb a Nagy Strand , amely 1999-ben elnyerte az Európai Kék Zászló kitüntetést, és kavicsos-homokos partja 1800 méter hosszan terül el. Lassan mélyülő partja miatt kitűnő választás kisgyerekkel is.