, 2021/6/12

Horvátország úti céljai Mindezek mellett számos csodálatos történelmi várost is megnézhetünk, ahol a római és a velencei idők történelmi maradványaival találkozhatunk. Pihenés, látnivalók, ízek és felejthetetlen hangulatok minden évszakban.ozott, hogy a hajózók körében melyek azok amelyek előnyben részesülnek.A part tagoltsága miatt nagyon sok öblöt találunk itt. Nem egyszerű döntést hozni és válasnk úgy, hogy felejthetetlen élményekkel tértünk haza.Megtalálhatóak a homokos és sziklás tengerpartok,vidám városok,a történelmi kikötők, ahol hajók várnak ránk,a sziklás gyönyörű öblök is. A változatos a látnivalók mellett, ott vannak sokszínű szállások.ban sok tengerpart van, ahol jól érezhetjük magunkat. Kellemes dolog elutazni az Adriai tengerhez, ahol kedved szerint válogathatsz a csodálatos tengerek között,a sziklás szigetek, kavicsos és homokos strandok között.

adria uticélok

Poreč

Egy meseszép Isztriai kis félszigeten találhatjuk meg a 2000 éves  Poreč gyönyörűszép városát, melynek az  Eufraziusz-bazilika a legfőbb látványossága. A dombtetőn épült templom a bizánci építészet egyik legjobb példája az Adriai-tenger térségében, nagyrészt megőrizte eredeti díszítését, habár a korábbi  balesetek, tűzvészek és földrengések megváltoztatták egyes  részletét.

Euphrasius püspök idejében.

A díszes fali mozaikokat bizáni  mesterek, a padlómozaikokat viszont helyi mesteremberek készítették. A mellette lévő utcákban éttermek üzletek működnek. Kiváló a helyi piac és szép a kikötő környéke is.

Pula

A  legmeghatározóbb része a hatodik legnagyobb méretű fennmaradt római aréna, mely  megmaradt. Horvátország egyik legjobban megőrzött római kori műemléke is. A Pula Arénát Kr. U. 1. század körül építették és több mint 26 000 nézőt tudott valamikor befogadni. A középkor  századaiban nagyon sok építőkövet elvittek  az amfiteátrum-ból más házak és egyéb építmények felépítéséhez Pulában és a környékén, végül nagy szerencsére ezt  abbahagyták, mielőtt az egész római épület megsemmisült volna. Az aréna már nemcsak isztriai látványosság,  a nyári hónapokban különféle fesztiváloknak és koncerteknek megrendezését teszi lehetővé.

Zágráb

Középkori részét Gornji Gradnak hívják, magyar nyelven  ez a Felsőváros. Zágráb területén eredetileg két külön város épült fel: Kaptol a püspökök  székhelye volt, és Gradec volt  a polgári szabad város, itt a kereskedők és a kézművesek éltek. A két városrészt az 1770-es években egyesítették és egy szép város jött létre.  A Felsőváros Magyarországon is érezhetnénk magunkat. Horvátország fővárosa leginkább osztrákosan rendezett és parkosított, bár a külvárosi részekben  panel negyedek vannak.

Mljet-sziget

Egy  nagyobb sziget  Horvátország déli partjainál. A Mljet-sziget 72% -át  szép erdők borítják, a többi részeken mezők, szőlő ültetvények és hangulatos kis falvak tarkítják.  Mljet tökéletes hely nyaralásra, a szigeten  két sós tavat is meg látogathatunk; a Veliko és a Malo Jezero, a sziget nyugati végén várja a pihenni vágyókat. Veliko Jezero közepén van egy kis sziget  egy régi bencés kolostorral.

Split

Split fő nevezetessége a  Diocletianus-palota amit Róma egykori császára Diocletianus építtetett fel, hogy ott töltse el idős éveit. Egykor spliti palotájának veteményes kertjében gondozva élte utolsó éveit, és a római korszak után  a palotája több évszázadig üres maradt. Amikor a környéken élők a fallal körülvett palotába menekültek a barbárok elől, akkor népesült be újra. Utána a palotát átépítették és falai között alakították ki otthonaikat és üzleteket. Manapság is több étterem és üzlet, valamint egy pár lakóépület is található a történelmi falak között.

Korcula

A  hatodik legnagyobb horvát sziget, egy keskeny szoros választ el a szárazföldtől. A sziget fővárosát is Korcula-nak  nevezik, a másik neve  „Kis Dubrovnik”. Az  ősi város a horvát tengerpart legszebb városai közé sorolható egyedülálló építészeti emlékei miatt. Az egyik fő korculai nevezetesség Marco Polo állítólagos szülőháza. Az ősi Korcula legnagyobb és legszebb  történelmi  építménye a gótikus-reneszánsz stílusban épült  Szent Márk- székesegyház amit 15. században befejeztek be.

Zadar

A Dalmácia északi részén található Zadar óvárost ma is az ősi vár falai  veszik körül. Szűk sikátoraiban, szép parkjaiban  és történelmi épületei között sétálva életre kel a történelem. Több magyar vonatkozású emléket is találhatunk Zadarban. A  tengerpart fő attrakciója a partba épített vízi orgona. 

Plitvicei vízesések

A Plitvicei tórendszer állítások szerint Európa egyik legcsodálatosabb Nemzeti Parkja. 

Egész évben megéri felkeresni. A különleges szépsége a 16 összekapcsolt tóból, meseszép vízesések ből és mesterséges túraútvonalak ezekben rejlik. A körülvevő   terület különlegességét gyorsan felismerték, már  1949 óta nemzeti parkként kezelik.

A csodálatos Plitvicei-tavak híresek egyedi színeiről,ugyanis a napsütés hatására folyton megváltozik. Leginkább azúrkéknek, zöldnek, kéknek és szürkének látjuk . A tavak közelében sokféle állat- és növény fajjal találkozunk.Ha egy  kis kitérőt teszünk a tengerparti nyaralási programot  kiegészíthetjük azzal, hogy meglátogatjuk.

 Hvar

Hvar-sziget és Hvar városa az egyik legnépszerűbb szigeti látványosság Horvátországban. Olajfaligetei a gyümölcsösei és a levendulamezői teszi ki  a mezőgazdasági területe nagy részét. Hvar óvárosa egy festői szépségű kis öbölben található, déli irányból védett kikötője, az Adriai-tenger körül hajózó jachtok igen kedvelt bázisa a nyári hónapokban. A sziget két legrégebbi faluja, Starigrad és Jelsa,viszont  Hvar többi részét is érdemes felkeresni.

Dubrovnik

Az „Adria gyöngyének” is nevezett Dubrovnik volt a Raguzai köztársaság központja. Ma is nagyon népszrű útazási célpont, hiszen dicső múltja és építészete miatt egész  Horvátország és a Földközi-tenger egyik legismertebb turista látványossága. A város egykor a tengeri kereskedelemből vált gazdaggá. A középkorban az egyetlen olyan adriai városállam volt, ami ellenfele tudott lenni Velencének is. Külön alkut kötött a törökökkel és figyelemre méltó fejlettségi szintet ért el.Lenyűgöző építményekkel, és szobrászati díszekkel teli, látványos templomokkal, múzeumokkal, szökőkutakkal és az óvárost körülvevő híres falakkal is büszkélkedhet Dubrovnik.