, 2021/8/26

A város Közép-Dalmáciában a Jadro és Žrnovica folyók torkolatánál, a Kaštelai-öböl és a Spliti csatorna által határolt félszigeten fekszik. Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Közlekedési csomópont, vasútvonal köti össze Zágrábbal.

Spalató

Horvátország második legnagyobb városa, és az egyik legjobb hely a dalmát élet megismerésére. A tengerparti hegyek és az Adria türkizkék vize által körülvett, egyedülálló helyen fekvő Spalató tökéletes nyaralóhely. A város mindig nyüzsgő, és továbbra is Horvátország legpezsgőbb városai közé tartozik. A modernitás és a hagyományok a megfelelő egyensúlyban vannak jelen, így ebben a pezsgő városban rengeteg mindent meg lehet tapasztalni.

A legnépszerűbb látnivalók közé tartoznak a paloták, erődök, romok, múzeumok és templomok. A város régi falai között számos bár és étterem található, amelyek évezredek óta virágoznak.

Diocletianus palotája

Diocletianus római császár Kr. u. 305-ben választotta ezt a gyönyörű, az Adriai-tengerre néző helyet, hogy felépítse nyugdíjas komplexumát. Az UNESCO világörökségének egyik ünnepelt helyszíne. A palota négy monumentális kapuval védi a óvárost. A benne lévő épületek gótikus és reneszánsz stílusban készültek. A legfontosabb látnivalók a palotán átvezető utca, a palota központja és a pince, amely az egyik forgatási helyszíne volt a híres Trónok harca filmnek. A világ egyik legimpozánsabb műemléke.

Szent Domnius székesegyház

Ismerd meg a világ legrégebbi katolikus katedrálisát, amely a Diocletianus-palotában található. Az i. sz. 7. században készült el, és a római templom és a katolikus templom keveréke. A katedrálisnak gyönyörű harangtornya van, ahová a turisták felmásznak, hogy onnan panorámás kilátás nyílik a városra.

Marjan erdei park

A Marjan az óváros nyugati oldalán található domb. Védett természeti parkja van, ahol a turisták sétálni, túrázni, kerékpározni és kocogni járnak. Egy természetes stresszoldó hely, nagyszerű kilátással a tengerre. A csúcsra felérve elképesztő kilátás nyílik a városra.

Klis erőd

Egy gyönyörű ősi erődítmény, amely a városra néző domboldalon fekszik. Itt számos csata zajlott, és az erőd romjaiból panorámás kilátás nyílik a városra és a dalmát tengerpartra.

Bacvice strand

Egy tengerparti városban tett kirándulás nem teljes a tengerpart meglátogatása nélkül. A Bacvice strand egy városi strand , amelynek meleg, tiszta, csillogó tengervize van, ahol reggeli előtt megmártózhat. Élvezze a környező hegyekre nyíló nyugodt kilátást.

Régi Spalató

Látogasson el Horvátország legrégebbi múzeumába, a Régészeti Múzeumba, amelyet 1820-ban építettek. Aki szereti a bort, a Putalj borászatban megkóstolhatja a horvát borokat. Ne hagyja ki, hogy megkóstolja a horvát ételeket a város számos éttermében. Itt még sok más tevékenységet és felfedezésre váró helyet talál, készüljön fel egy fantasztikus horvátországi nyaralásra.

Információk

A tengeri kajakozás és a búvárkodás szórakoztató módja a város felfedezésének a tenger felől.

A látogatók kerékpárokat bérelhetnek, hogy felfedezzék mindazt, amit a város kínál.

Vásároljon a gyönyörű Pazar zöld piacon. Rengeteg gyümölcsöt, zöldséget és ruházati cikket kínálnak.

A szombat délelőtt a legjobb időpont a piac meglátogatására.

Az óvárosában rengeteg gyorsétterem található friss tenger gyümölcseivel.