, 2023/1/3

Az Adriai-tengeri turisztikai jelentés legújabb kiadása 2023-ra több mint 22 millió sétahajó- és komputas-forgalmat prognosztizál, ami jelentős növekedést jelent a régió személyhajózási ágazatában.

2023-ban 22 millió utasmozgás várható az Adriai-tengeren

Több mint 18 millió utasmozgás várható 2023-ban a kompok és a hidroplánok fedélzetén, ami 5-10 százalékos növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest. Az előrejelzések szerint a növekedés különösen jelentős lesz az olaszországi Bari és Brindisi kikötőiben, ahol a 10 százalékot meghaladó növekedés várhatóan 1,1 millió, illetve 400 000 fő körüli éves utasszámot eredményez.

Gyorsabb növekedés várható a körutazásokban, amelyek az előrejelzések szerint 27 százalékkal, 4,3 millió utasmozgásra emelkednek, bár ez még mindig elmaradna a régió 2019-es történelmi rekordjától. A görögországi Korfu, a horvátországi Dubrovnik és a montenegrói Kotor várhatóan a legnépszerűbb úti célok lesznek, mindegyikre több mint 500 000 körutazást terveznek.

A jelentés emellett több mint 100 millió eurós (97 millió dolláros) beruházást is felvázol a tengeri turizmus számára 2022 második fele és 2024 között, amelynek keretében kilenc olaszországi, horvátországi és albániai létesítményben terveznek új kikötőhelyeket létesíteni. "Kutatómunkánk révén olyan adatokra bukkantunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy felvázoljuk a 2023-as növekedést 2022-hez képest az Adria teljes tengeri turizmusára vonatkozóan" - mondta Francesco di Cesare, a Risposte Turismo elnöke.

"A kínálat és a kereslet növekszik, ami a befektetések és az üzemeltetők lelkes erőfeszítéseinek eredménye, hogy újraéleszthessék a járvány előtti ügyeket, valamint a turisták azon vágyának, hogy visszatérjenek a nyaraláshoz. A volumenek azonban nem térnek vissza a 2019-es szintre. A vonzerő mellett, amely annyira illik egy olyan nagy potenciállal és gazdagsággal rendelkező területhez, mint az Adria, el kell gondolkodni azon is, hogy milyen akadályai vannak annak, hogy gyorsabban visszaálljon a kovász előtti szintekre."

Az Adriai-tengeri turisztikai jelentést a Risposte Tourisme adta ki, és di Cesare mutatta be az Adriai-tengeri Fórum ötödik kiadásának megnyitóján, amelynek a Bari Cruise Terminal adott otthont október 6-7. között.