, 2022/8/24

Horvátország. Az ősi városok, a világ legjobb természeti helyszínei és több mint 700 sziget otthona, a legjobb horvátországi úti célok kiválasztása egy kis kutatást igényel.

A legjobb úti célok Horvátországban 2022

Szerencsédre rengeteg helyszíni felfedezést végeztem Horvátországban, és most itt vagyok, hogy eláruljam a legjobb titkaimat. Nemcsak több mint egy hónapot töltöttem itt, de arra is figyeltem, hogy megnézzem a legjobb helyeket, amelyeket Horvátországban érdemes meglátogatni.

Mljet sziget

Egy nyugodt sziget, amely tökéletes a természetbe való menekülésre. Odüsszeusz-barlang Mljet-szigeten, Horvátországban. A Mljet-sziget az egyik legjobb hely Horvátországban, ha egy nyugodt természetjárásra vágysz Európában. A Dubrovnikból kompjárattal könnyen megközelíthető Mljet egy kis sziget, amely festői városoknak, a Mljet-szigeti Nemzeti Parknak, gyönyörű sósvízi tavaknak és sziklás partvidéknek ad otthont. Ha Mljet szigetén tartózkodik, ajánlom, hogy túrázzon (és ússzon) az Odüsszeusz-barlang tanösvényen, tegyen egy kirándulást Pomenából a Limoni strandra, látogasson el a Mljet Nemzeti Parkban található Szent Mária-szigetre, és élvezze a tenger gyümölcseit.

Korcula-sziget

A sűrűn erdősített sziget, amely a bortermeléséről és a strandjairól ismert. A horvátországi Korcula-sziget felülnézetből készült felvétele a víz, az erdő és a terrakotta tetejű házak látványával. A Horvátország smaragdzöld szigeteként ismert Korcula pont Mljet és Hvar szigetek között fekszik, és könnyen a legszebb helyek közé tartozik Horvátországban. A komppal könnyen megközelíthető sziget sűrű erdeiről, a fotogén Vela Spila-barlangról, a több kilométernyi szőlőültetvényről és még Marco Polo feltételezett születési helyéről is ismert.

Ha ki kellene választanom egy kedvenc programomat a szigeten, akkor az Korcula középkori korabeli óvárosának felfedezése lenne. A történelmi óváros nagyban hasonlít Dubrovnikhoz, mivel a partvonal mentén fekszik, és erődített falak övezik, de sokkal kisebb és kevésbé zsúfolt. Az óvárosban érdemes meglátogatni a Szent Márk-székesegyházat, a Városi Múzeumot, a Püspöki Kincstárat és az Arneri-palotát.

Hvar sziget

Egy élénk sziget, amely híres a bulijairól. Csak egy rövid kompútra van Mljet-től a Hvar-sziget - egy horvát sziget, amely a bulikról, levendulamezőkről, építészetről (a Spanjola-erőd hihetetlen) és strandokról ismert. A legjobb úti cél, amely valóban mindenki számára kínál valamit, ajánlom, hogy vegyen részt egy Hvar-szigeti levendulamező túrán, látogasson el néhány strandklubba (a horvátországi nyári utazási szezonban a nap bármely szakában talál partit), töltse a napokat a vízben, és barangoljon a városokban.

Ha már itt tartunk: bár Hvar városa a Spanjola erődről és a bulikról ismert, ajánlom, hogy látogassanak el Stari Grad és Vrboska városába is. Míg Hvar városa nyüzsgőbb, addig a szigetek többi városa kifejezetten nyugodtabb. A szigeten töltött időm alatt Stari Gradban szálltam meg, és imádtam, hogy milyen bájos.

Brac

Horvátország legjobb strandjainak otthona. Habár Brac szigete egy kicsit távolabb esik a népszerű horvát úti céloktól, mint például Hvar és Dubrovnik, mégis az egyik legjobb hely Horvátországban, ha túrázni és gyönyörű strandokat szeretnél. Konkrétan Brac ad otthont a Zlatni Ratnak (más néven Aranyszarvnak) - Horvátország egyik legfestőibb strandjának. Fehér homokjával és kristálytiszta vizével teljesen megéri az utazást. Ezenkívül a sziget az Adria legmagasabb hegycsúcsa, a Vidova Gora is a sziget tulajdonában van, ha van kedve túrázni.

Pro tipp: Brac önállóan is remek hely Horvátországban, de akár egynapos kirándulásként is megnézheted Splitből. Ez a Brac-túra Splitből a Zlatni Rat strandra és Hvarra is elvisz.

Krka Nemzeti Park

Lenyűgöző park nagyszerű fürdőhelyekkel. Vízesés a Krka Nemzeti Parkban, zöld lomboktól övezve. Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága, a Krka Nemzeti Park tele van nem mindennapi vízesésekkel, barlangokkal, túrákkal és sétányokkal. Horvátország más nemzeti parkjaitól (nevezetesen a népszerűbb Plitvicei-tavaktól) eltérően a Krka nemzeti parkban megengedett a fürdés. Különösen a Skradinski Buknál található fürdőhely csodálatos, ezért mindenképpen hozz magaddal fürdőruhát. A Splitből egy órányi buszútra lévő Krka egynapos kirándulás keretében is megtekinthető, bár ha teljes élményt szeretne, akkor a parkban is foglalhatsz éjszakai szállást.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Jöjj az égbe nyúló vízesésekért, maradj a több kilométeres túrákért. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tornyosuló vízeséseivel, kilométeres sétányaival és éteri színeivel az egyik legnépszerűbb hely Horvátországban. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park több mint 90 vízesésnek, 16 teraszos tónak (a felső és az alsó tavakra osztva), valamint minden tudásszintnek megfelelő túraútvonalaknak ad otthont. Különösen ajánlom a B jelű túraútvonalat az alsó tavak teljes bejárásához és az E jelű túrautat a felső tavak gyors bejárásához.

Meg kell jegyezni, hogy a parkban az ökoszisztéma védelme miatt a fürdőzés nem megengedett, bármennyire is csábító lenne. Emiatt azt javaslom, hogy hozz magaddal egy hátizsákot, naptejet, vizet és egy kalapot, hogy a felfedezés során kellemesen hűvös maradj.

Kopački Rit Natúrpark

Állatpark, ahol vadon élő állatokat lehet megfigyelni. Hotelek keresése a Kopački Rit Természetvédelmi Park közelében a Booking-on. Európa legnagyobb vizes élőhelye, a Kopacki Rit Natúrpark a Dráva és a Duna között található Kelet-Horvátországban. A vizes élőhely (más néven a Dráva gyöngyszeme) 177 négyzetkilométeres, és több mint 265 madárfajnak, 40 halfajnak és rengeteg más vadon élő állatfajnak ad otthont.

Motovun

Egy ősi erőd és falu Isztriában. Ha rákeresel a Google-ban a Horvátországról készült fotókra, jó eséllyel Motovun festői városa lesz az egyik első felbukkanó hely. A dombtetőn fekvő ősi erőd és falu, Motovun híres a fotósok és a történelem szerelmesei körében. A horvát és az olasz kultúra keveredésével Motovun egyben Horvátország egyik legjobb gasztronómiai célpontja is, ahová a szarvasgomba és a borok szerelmeseinek érdemes elmenniük. Ha itt jár, nagyon ajánlom, hogy vegyen részt egy isztriai szarvasgomba-vadászaton, vagy látogasson el a számos szőlőültetvény egyikére, amelyekről a terület híres.