, 2021/6/12

Supetar a homokos strandja, hangulatos kikötője miatt népszerű. Könnyen megközelíthető kitűnő vendéglői vannak.Jelentős műemlékei nincsenek,egy tizennyolcadik századi templom, a  Leroy harangtorony és egy különleges sírkövekkel teli temető van.

éredességek

A sziget fővárosa leginkább a konyhaművészeti fesztiválokról híres.

A kilencedik alkalommal megszervezett, Tenger gyöngye elnevezésű eseményen közel húsz országából vesznek részt profi- és amatőr szakácsok, újságírók, turisztikai szakemberek, szállodatulajdonosok és az éttermek, valamint a városok, települések képviselői. A tavaszi turistaszezon műhelyfoglalkozásokat, prezentációkat, gasztronómiai programokat, és versenyeket tartanak, ahol mindenki bemutathatja saját országát és annak szakácsművészeti jellegzetességeit.

A rendezvény megmérettetése  két kategóriában – diák, valamint junior és szenior séf – teszi próbára a jelentkezőket. Mindkét csoportban egy óra áll rendelkezésre a versenykiírásban előírt ételek elkészítésére. Mindenki maga biztosítja a hozzávalókat, és mindenből két adagot kell készíteni, zsűrizés valamint bemutató céljára.

Nem csak szerelmeseknek - Ancona, a hangulatos olasz kikötőváros

Marche régió fővárosáról valószínű sokaknak  az Anconai szerelmesek című, hazai színházakban óriási sikerrel játszott vidám darab juthat először az eszébe. A hetvenes évek olasz slágereit felvonultató mű alkotói talán nem véletlenül választották romantikus történetük helyszínéül az Adria-parti települést, mert ez az egyetlen olyan város, ahonnan a naplemente és a napfelkelte egyaránt megfigyelhető a tenger felett. A mű szerint Ancona csupán egy tipikus, olasz tengerparti várost, ahol könnyű szerelembe esni, és ahol "a kávét mindig a teraszon isszák". De aki ellátogat a a Conero-hegy északi vonulata által képzett félszigetre, ennél jóval többet is megtapasztalhat.

A forgalom központja a Piazza della Repubblica, ennek nyugati oldalán található a – részben római eredetű - kikötő. Nem messze innen  magasodik Traianus császár diadalíve, amelyet Kr. u. 115-ben emeltek. A kikötő déli végében, a XVIII. századi Porte Pia diadalív mellett fekszik az ötszög alaprajzú Mole Vanvitelliana erőd, korábban kórházként működött, ma pedig kiállításokat rendeznek benne.

A központban találkozhatunk az 1826-ban, neoklasszikus stílusban épült színházzal, ami a közelmúltban nyílt meg újra, modern belsővel. Itt található  a barokk Santa Domenico templom, benne egy keresztre feszítést ábrázoló XVI. századi Tiziano festménnyel. A vallásos építészet iránt érdeklődőket várja továbbá a XII. századi Santa Maria della Piazza, a XIV. századi Szent Ferenc-templom, a XVII. századi Chiesa del Gesu és a Monte Guasco hegyen fekvő székesegyház, ami az egykori Vénusz-templom helyén emeltek. A XII. században, bizánci-román stílusban épült katedrális domborművekkel díszített ajtaja a gótika jegyében készült. A Monte Guasco ad otthont Marche Nemzeti Archeológiai Múzeumának is, ahol a régió ős- valamint ókori emlékei  tekinthetőek meg. A hegy parkjának világítótornyából a városra és a kikötőre is lenyűgöző látvány nyílik.

Meg kell említeni még a panorámát, amely a központtól keletre elhelyezkedő Passetto városrész II. világháborús emlékművéhez tartozó lépcsősor tetejéről tárul az ember elé. 

A lefelé vezető több száz lépcső Ancona leghíresebb strandjára visz. Nem ez az egyetlen választási lehetőség a fürdőzőknek, a település másik felében fekvő Palombina szintén a laza tengerparti pihenést biztosítja.

Nyár elején folklórfesztivállal vár az Adria-parti Biograd na Moru

Az Adriai-tenger partján fekvő Biograd na Moru a középkori Horvát királyság fővárosa volt, ma már kellemes, nyugodt, aktív pihenésre is alkalmas üdülőhellyé vált. A közelben számos szép kirándulóhely található, ilyen a Telascica Nemzeti Park, a Kornati Nemzeti Park, a Pasman-sziget és az ország legnagyobb tava, a Vransko-tó.

Már a nyári főszezon előtt érdemes ellátogatni, május 30. és június 1. között mert megrendezik az eredeti ételek, italok, szuvenírek és a folklór fesztiválját, ahol egy hatszáz méter hosszú asztalt állítanak fel, tele csupa izgalmas termékkel. A Zadar megyei vendéglátósok által szolgáltatott eredeti receptek alapján készült helyi gasztronómiai különlegességek mellett Horvátország legkülönfélébb tájairól, illetve Szlovéniából, Magyarországról és Olaszország származó szuvenírekkel várja a látogatókat a több mint 200 kiállító.

Isztriai karnevál - A tavaszt köszönti Piran, Koper és Izola

Szlovénia három Adriai-tenger partján fekvő városa, Piran, Koper és Izola is kiveszi a részét a farsangi időszakból. A 46 kilométeres partszakasz településen rendezik meg az isztriai karnevált amely az egész család számára változatos programokat biztosít.

Március 1-jén reggel a gyermekek kreatív műhely során készíthetik el a maszkokat, az ünnephez kapcsolódó egyéb alkotásokat  és azt a farsangi kocsit, amely Koper városának szimbólumát és kabaláját, a kecskét hordozza majd.

Délelőtt van a kicsik szórakoztatására hivatott arcfestés és a tánciskola is. A karneváli felvonulás Koperben 11 órakor, a hozzá tartozó, Zazid nevű kis faluban pedig 14 órakor kezdődik.

A pirani színházban sokadszor kerül sor a hagyományos táncos gálára. Ezzel párhuzamosan a Hrastovlje területén felállított fűtött sátorban más programok is vannak.

Március 2-án is van  felvonulás, 3-án pedig mindhárom városban folytatódik a karnevál, amely korosztályok szerint kínál vidám kikapcsolódást a gyerekeknek. Március 4-én, a rendezvény utolsó napján, délután 4 órakor jelképesen eltemetik a karnevált.

Állatkert, aquapark és sok más móka - Nyaralás Lignano városában

Lignano egy Velence és Trieszt között elhelyezkedő olasz kisváros, 8 kilométer hosszú, homokos tengerpartjának és az ezáltal nyújtott számos szórakozási lehetőségnek köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében. Lignano Sabbiadoro, Lignano Pineta és Lignano Riviera - a három részből álló település a szálláshelyek bőséges  választékát kínálja, akár hotelekről, apartmanokról, kibérelhető tengerparti házakról, bungalókról vagy kempingekről.legyen szó. A szállás  kiválasztásában az ügynökségek nyújtanak segítséget.

A város azokra a napokra is felkészült, amelyeken a turisták megszakítják a kellemes, ám kissé egyhangú tengerparti pihenés napi rutinját. Ezekre a napokra számos tematikus park kínál kikapcsolódási lehetőséget.

Nagyon régen nyitotta meg kapuit a lignanoi állatkert, amely a Tagliamento folyó torkolatánál, a település nyugati részén helyezkedik el. A Punta Verde nevű létesítmény 100 000 négyzetméteres területén több mint 200 különböző állatfaj él, természetes környezetükhöz hasonló körülmények között.Több étterem, bolt és egy piknikező hely is tartozik az intézményhez.

A hagyományos strandolás alternatíváját jelenti az Aquasplash vizes élménypark, amely gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas élményeket nyújt. A különleges csúszdák, játékok, kötélhidak és trambulinok várják, a látogatókat,és lehetőség nyílik még a relaxációra vagy masszázsra  igény szerint.

A Gulliverlandia tematikus park a történelem egyes korszakait - például a dinoszauruszok vagy a maják idejét - mutatja be játékos formában, de található egy akvárium is, amelynek vízalatti alagútjában az emberevő cápák hoz is félelmetes közelségbe kerülhetünk.

A Lignano Sabbiadoro központjában található Junior Park kifejezetten a kicsiknek épült. Az apró tavakkal és szökőkutakkal kialakított létesítmény változatos játékokat rejt. Ugyan csak a gyerekek érzik  jól magukat az I Gommosi parkban, itt ugrálóvár, labirintus és kalózhajó biztosítja a vidám szórakozást.A Strabilia Lunapark már minden korosztálynak megfelelő, a klasszikus vidámparkban gokart,csodálatos  panorámát nyújtó óriáskerék és céllövölde is van.

Tengerparti veszélyforrások az Adrián

Elképzeljük magunkban az Adria akár sziklás hegyvidékét, akár a homokos partot,a napsugarat,a kellemes érzést, hogy mindennek részesei vagyunk.

Akkor fel sem merül bennünk, hogy valami is elronthatja ezt a feelinget. 

Mindenképp fel kell készülni a tengerpart veszélyeire, hogy ne lehessen gondunk belőle.

Rengeteg apró veszély leselkedik ránk,de ebből csak akkor lehet baj, ha óvatlanok vagy felelőtlenek vagyunk.

Furának tűnhet, de a naptejet soha ne hagyjuk otthon. Ajánlott vízállót beszerezni, mert a sok úszkálás és pancsolás közben a víz sem véd meg a tűző naptól,  mivel mediterrán térség van itt, igen erős tud lenni.

Veszélyforrás lehet még  a sziklás part és a felelőtlen mászkálás, mert a sziklák csúsznak és szúrnak, vagyis balesetveszélyesek. A baleset elkerülése végett ajánlott strandcipőt beszerezni, ami megvéd nemcsak a balesettől,hanem  valami más ellen is védelmet biztosít 

Egy másik lehetséges veszélyforrás lehet a tengeri élővilág ismeretének hiánya. Bár az Adriai-tengerben nincsenek emberre veszélyes állatok, főleg nem a fürdőző zónákban, de pár kellemetlen apróság is  megkeserítheti a nyaralást. Ilyen lehet  a tengeri sün bizonyos fajtái, melyek előszeretettel élnek a sziklákon és melyek tüskéi fájó, égető érzést okozhatnak, ha rá lépünk. Abban az esetben, ha mégis megtörténik, akkor a tüskék egy részét csipesszel, a többit tűvel kell minél hamarabb eltávolítani a bőrből. 

Egy másik veszély a világító medúza, melynek csalán mérge hosszadalmasabb  fájdalmat, duzzadt bőrfelületet okozhat. Akkor van baj, ha egy egész rajjal találkozunk, ekkor akár fejfájás, hányinger, sőt eszméletvesztés is megtörténhet. A medúzacsípésre a legjobb gyógyír az ecet. Be kell dörzsölni a csípés területét ecettel, ami hatástalanítja a mérget.

A csodálatos tengeri virágok között is akadnak olyanok, amelyek mérgezőek és ha rájuk lépünk, kíméletlenül védekezni kezdenek. Ilyen a viaszrózsa  vagy a kövi aranyrózsa. Ez ellen is védelmet nyújthatnak a strandcipők.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a felsorolt tengeri élőlények egyike sem támad önként emberre, csupán önvédelemből, ha veszélyben érzi magát. A többi tengerrel és óceánnal ellentétben, az Adrián minimális az esély még a kisebb balesetekre is, csak be kell tartani pár alapvető szabályt, a legfontosabb: mindent a szemnek, semmit a kéznek ... vagy a lábnak.

Vigyázzunk a sirályokra az adriai nyaralás alatt!

Sirályok az Adrián is nagy számban megtalálhatóak, nem árt azonban, ha vigyázunk a mókás hangot kiadó madarakkal, főleg a saját érdekükben. Az állatok ugyanis arról ismertek, hogy gyakorlatilag bármit képesek tápláléknak nézni, kedvelt tevékenységük a kukázás, és az általuk ételnek nézett tárgyak lopkodása.

Ez a viselkedés az okozott kosz és bosszúság mellett a sirályok egészségét is veszélyeztetheti, ezért az Isztriai-félszigeten szórólapokon tájékoztatják a turistákat, hogy mire kell figyelniük.Az állatorvosok, kutatók, önkormányzatok és idegenforgalmi szervezetek elsősorban arra figyelmeztetik a tengerpartra látogatókat, hogy semmiképpen ne etessük a madarakat, és ne maradjon őrizetlenül élelmiszert nyílt helyen, főleg a strandokon. A hulladékok szabadba helyezése elsősorban a kora reggeli órákban nem tanácsos, ekkor várható, hogy a sirályok lecsapnak a kirakott dolgokra. Egy-egy ilyen alkalommal spárga, horog, nejlonzacskó vagy damil is a szárnyasok csőrébe kerülhet, fulladást, vagy sérüléseket okozhatnak.

Leggyakrabban itt az ezüstsirály fordul elő, amely nevetéshez hasonló hangjával hívja fel magára a figyelmet.A  tengeri halak ideális táplálékot jelentenek e faj számára, képviselői nem félnek attól sem, hogy a szárazföldön keressenek eleséget, vagy akár más madarak tojásait lopják el. A természetes eledel mellett szinte minden egyebet is megesznek, ezért is kell rájuk fokozottan odafigyelni a nyaralás során.

Fesztiválok a horvát Adrián

Magyarországon is vannak jó fesztiválok, de legalább egyszer az életben érdemes kipróbálni, milyen is egy igazi, tengerparti fesztivál. A vízpart  mindenképp ideális terep a fesztiváloknak: a lazaság, a gyönyörű természeti környezet pozitív hatása, és a strandolás még tovább fokozza az élményt, amit a zenei programkínálat nyújt. A horvát tengerpart fesztivál kínálata sok zenei ízlésének megfelelő.

Az Ohm fesztivál a horvát tengerpart egyik legforróbb hangulatú fesztiválja, amelyet a gyönyörű Hvar-szigeten rendeznek meg. Az egy héten át tartó programon az elektronikus zene meghatározó alakjai szolgáltatják a zenét, a világ minden tájáról érkeznek ide a DJ-k ekkor.

A Hideout festival Pag-szigeten fokozza a hangulatot három júliusi napon át.

 A program várhatóan idén is telt házas lesz – köszönhetően a fellépők széles skálájának, a népszerű parti hajóknak és a medencés buliknak.

A festői makarskai riviérán megrendezett Echo underground elektronikus zenei fesztivál három napon át tart, és két színpadon várja a tech és bass zene rajongóit. A fesztivál népszerűségét mutatja, hogy egész Európából érkeznek ide a bulizni vágyó fiatalok.

Az elektronikus zene rajongói válogathatnak leginkább a horvátországi fesztiválok között, de a rock és a pop kedvelőinek sem kell lemondaniuk a tengerparti bulizásról. A Sibenikben augusztusban megrendezett fesztiválnak olyan bandák is felléptek itt, mint amilyen a Nightwave, a The Roots, a Golem vagy Gerd Janson. A fesztiválon blues, folk és afrikai zenék dallamai is felcsendülnek.