, 2021/6/10

Adria település Olaszországban, Veneto régióban, Rovigo megyében. Lakosainak száma egy korábbi felmérés szerint 19 436 fő. Adria Cavarzere, Corbola, Gavello, Loreo, Papozze, San Martino di Venezze, Taglio di Po, Villadose, Villanova Marchesana, Ceregnano és Pettorazza Grimani községekkel határos.

adria

Korculán, az Adria egyik legnagyobb szigete

A kitűnő öblök, dús növényzet és érintetlen természet mellett fél évezredes története van. Visszatekintő épületek is vannak Adria egyik legnagyobb szigetén.

A dél-dalmáciai sziget az utazók körében nem annyira felkapott, ennek valószínű a Magyarországtól való 900 kilométeres távolság az egyik oka.

Az is lehetséges, hogy kevésbé van benne a köztudatban. Itt már a kőkorszakban megtelepedett az ember, az ókorban a görögök létesítettek kolóniákat, majd sok, sok éven keresztül tartozott a sziget a Római Birodalomhoz. A számunkra legérdekesebb időszak a 12. század vége és a 15. század eleje közötti, ekkor ugyanis többször is a Magyar Királysághoz tartozott a terület.

Ezután a sziget története nagyban hasonlít az Adriai-­tenger keleti partvidékének történetéhez. A  15. század elejétől mintegy négyszáz éven át a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott Korculán, egészen Bonaparte Napóleon színre lépéséig, majd előbb a Habsburg Birodalom, az Osztrák–Magyar Monarchia, az első világháború után a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, a második világégés után Jugoszlávia, s végül 1991-től Horvátország része lett.

Korčula legszebb települése az északkeleti csücskében fekvő és a szigettel azonos nevű Korčula község, ennek különleges hangulatát nemcsak gyönyörű óvárosa, hanem a Pelješac-félsziget adta kulissza biztosítja. A szigetet és a félszigetet egy-két kilométer széles tengersáv választja el egymástól, a Pelješac-félsziget legmagasabb pontja, a közel ezerméteres Sveti Ilija csúcsa épp Korčula várossal szemben magasodik.

Az óvárosba megéri többször visszatérni, és a jellegzetes, kőből épült házak ódon falai között elterülő szűk utcákat más és más útvonalakon bejárni érdemes, mert mindig valami újat vehet észre aki figyelmesen. nézi ,bármi egy stukkó, egy szép velencei reneszánsz ablak, vagy egy báb korlátos lépcső.

Utána  érdemes időt szentelni a sziget többi részére is. Korčula óvárosához fogható műemlékekkel nem találkozhatunk, de sok kedves hangulatú, aprócska halászfaluba – például Račišćébe – is el látogathatunk.

Kisebb betonos strandok vannak, inkább érdemesebb felkeresni a sziget számos gyönyörű öbleinek egyikét, itt kevés szolgáltatást találunk – kivétel talán a legnépszerűbb Pupnatska Lukát –, azonban ezekben szinte érintetlen a természet, és nem túlzsúfoltak. A kavicsos, köves öblökben kristálytiszta a tenger, vagy ha inkább a homokos partokat kedveli, a sziget „fővárosától” néhány kilométerre fekvő Lumbardán ilyen is található.

A szigeten jó minőségű főút vezet végig a nyugati végén található Vela Lukába, itt kompjárat köti össze Split városával, és Lastovo és Hvar szigetekkel. A szigeten való autózás nemcsak a Korčula területének hatvan százalékát borító erdők és bozót látványa – a Mediterráneumban megszokott növények mellett fenyvesek, és trópusi vidéken honos fajok is láthatók .

Látnivalók Adrián

  • Tematikus múzeumok

  • Templomok és katedrálisok

  • Kertek

  • Természet- és vadvédelmi területek

  • Bevásárlóközpontok

  • Színházak

  • Nevezetességek és érdekességek

  • Történelmi emlékhelyek • Építészeti értékű épületek

  • Bárok és klubok

  • Autóverseny-pályák • Játék- és szórakoztató központok

Észak-Adria látnivalók

Az Adria északi, olasz része régen is népszerű volt a magyarok körében. Jesolotól egészen Bibionéig a széles homokos part oda csalogatja  a pihenni vágyók ezreit.Mellesleg nemcsak a parton pihenés jut az idelátogatóknak! A családosok számára  főképp tökéletes ez a partszakasz.

Észak-Adria látnivalók, városok

Lido di Jesolo

Lido di Jesolo autópályán egészen könnyen elérhető homokos tengerpart mindenki számára. A víz csodálatos, kellemes hőmérsékletű, lassan mélyülő, ráadásul a part végig homokos.

A parton  tökéletesen ki van építve egy sétáló sáv és teljes hosszában végig sétálhatunk a lungomare-n. Kifejezetten a turistáknak épült ez a rész, az utca  tele van éttermekkel, bárokkal, fagyizókkal, boltokkal, a gyerekeknek kis játszóterekkel.

I Gommosi

A tengerparttól 100 m-re van az i Gommosi park, ahol kisebb gyerekek érezték és érzik  jól magukat. Gumivárak, gumi csúszdák, trambulinok sokasága várja a kicsiket.

Parco Avventura Unicef

Egy kis kalandpark, ahol fákon kialakított akadálypálya és minigolf szórakoztatja a gyerekeket.

Gulliverlandia

A Gulliverlandia az Aquasplash mellett egy nagyon nagy szórakoztató komplexum. Az Aquarium részen a tenger mélyének titkaival és csodáival ismerkedhetünk meg egy tenger alatti, üvegfalú alagúton keresztül haladva.

A Volcano Rapids zónában minden a dinoszauruszokról szól, a történelmi részleg pedig a középkor világába visz minden résztvevőt.A Panoráma torony tetejéről remek kilátás nyílik a városra és a környékre.

Strabilia Luna Park

Egy vidámpark közel hatvan izgalmas játékkal. A hullámvasút és óriáskerék mellett találunk itt vízi dodzsemet, minimotor pályát és különféle tematikus játékokat mint például a vadnyugati kaland vagy a horror-ház.

Aqualandia

Olaszország legnagyobb víziparkja. Sok ember szerint Európa legjobb vízi élményparkja, amely karib jellegű pálmafákkal és rengeteg növénnyel, virágokkal van körülvéve.

A park 8 részre felosztott, ahol 26 különböző szórakoztató eszközt lehet kipróbálni, 7 élő előadást lehet megtekinteni és többféle animációs programon lehet részt venni. 100 cm alatti gyerekek ingyen mehetnek be!

A Funny Land a kisebbeknek tökéletes park rész, ahol lehet csónakázni, cirkuszban lehetnek, ugrálhatnak gumicsónakokkal és mág sok hasonló élményben lehet réyzük.

Az Adrenalin zónában található a Spacemaker, a világ legmagasabb csúszdája, amelyen 42 méteres magasságból indulhatunk a mélybe, a csúszda 60 fokos dőlésszögű.

A Bungee Jumping torony pedig a maga 60 méteres magasságával Európa legmagasabb fix tornya.

New Jesolandia

Ez egy egy vidámpark, erről megoszlanak a vélemények. A kisebb gyerekeknek jó választás, de a nagyobbak számára már nem biztos, hogy izgalmas lehet a park.

Sea Life Jesolo

Az akváriumban lehetőség van a cápák és a teknősök etetésére is, és néhány akvárium alá be lehet menni. A hely nem nagy, de egy családi programnak megfelelő.

Tropicarium Park

A három részre osztott „állatpark”: Tropicarium (kígyók, pillangók, pingvinek, teknősök, stb.), Predators (pl. cápák, krokodilok), Aquarium (pl. színes halak). Ha választani kellene a Sea Life és e park között, mindenképp ez ajánlott!

Il Presepe di Sabbia

Ez a park homokból épült szobrokat mutat be.Évente megújuló, más és  más alkotásokat láthatunk, az elmúlt évek alkotásait a helyszínen képeken is megtekinthetjük.

Bibione

Bibione hosszú, finomhomokos partjának köszönhetően a családok körében igen népszerű üdülőhely. Négy városrésze közül Lido dei Pini a nyaralóközpont.

Tengerparti strandja több mint 10 km hosszú finom és lágy, arany színű homokos tengerpart, mely átlagosan 120 méter széles.

Lassan mélyülő a tengervíz,ami kiváló  a kisgyermekes családok számára.Mindemellett a város kifejezetten gyerekbarát, sok játszótér, játék található.

Bibione Thermae

A termálfürdő vize lúgos, nátrium-fluorid-ban  gazdag, amely 400 méter mélységből tör a felszínre, 52 fokos hőmérsékleten.Kifejezetten  alkalmas tengeri-iszap kezelésre, inhalációs kezelésre, valamint érrendszeri rehabilitációra.

Luna Park Adriatico

Egy olyan vidámpark, ami sok játékkal szolgál, ahova ingyenes a belépés, de a játékokért fizetni kell. A honlapon le lehet tölteni kuponokat, amikkel olcsóbbak a jegyek.

Lignano

Bibione-től északkeletre fekszik 10 km-re, itt a gyerekeket sok program várja. Így a tengerpartozással együtt ez a körzet nagyszerű hely pihenésre a családoknak.

Aquasplash

Egy vízi játékos park mesterséges hullámokkal, 15 csúszdával, köztük kamikaze csúszdákkal és éjsötét alagutakkal.

Punta Verde állatkert

Az állatkert nagyon szép és rendezett. A látogatók meglátása szerint gyerek- és állatbarát a hely, érdemes ellátogatni ide.

Parco Junior

A belvárosban lévő gyerek vidámpark, ahova ingyenes a belépés, de a játékokért külön fizetni kell. Van ún. Happy Day jegy, amivel egész nap korlátlan számban lehet használni a játékokat.

Caorle

Az egyik legkedveltebb, festői üdülőhely Jesolo és Bibione között fekszik. „Kis Velence” néven is ismert. Ellentétben Jesolo-val és Bibioné-val, itt jelen van az olasz hangulat is a tengerparti nyaralás mellett.

Finom homokos, sekély vizű strandja különféle sportolási lehetőségekkel várja az oda érkező turistákat. Három strandja, partszakasza van: a központi strand, Porto Santa Margherita – azaz a kikötő és környéke – és a Duna Verde strandja. E három mindösszesen 15 km hosszúságú.

Óváros

A romantikus óvárost szűk sikátorok és pasztell színű középkori házak díszítik. A város jelképe a Santo Stefano dómhoz tartozó, henger alakú, 48 méter magas harangtorony, mely messziről is látható.

A Madonna dell’Angelo egy tengerparti templom, leginkább az esti kivilágításban nagyon szép.

Aquafollie

Kitűnő hangulatú aquapark, 6 nagy csúszdával, élménymedencékkel. Egész nap szól a zene, óránként programok, vízi torna-tánc-hullámfürdő várja a vendégeket.

Luna Park

Az Aquafollie mellett van ez a kis vidámpark, ami főleg kisgyerekeknek lehet élvezetes.

Lagúnák

Érdemes hajóval vagy biciklivel ellátogatni a város melletti lagunákba.. A halászok ősi és jellegzetes lakóhelyét, a “zsúpfedeles” házakat is láthatjuk, ezeket még a mai napig is használnak a velencei lagúna caorle-i halászai, és a tenger vizében ezen a területen főként angolnát és tengeri süllőt fognak.

Észak-Adria látnivalók terén is igazán ideális helyszín. Mind az aktív, mind a passzív pihenés kedvelőinek megfelelő ez a tengerparti rész.