, 2021/6/12

Nehéz kiválasztani melyik a jobb, de idővel megmutatkozott, hogy a hajózók körében melyek azok amelyek előnyben részesülnek.A part tagoltsága miatt nagyon sok öblöt találunk itt. Nem egyszerű döntést hozni és válasnk úgy, hogy felejthetetlen élményekkel tértünk haza.Megtalálhatóak a homokos és sziklás tengerpartok,vidám városok,a történelmi kikötők, ahol hajók várnak ránk,a sziklás gyönyörű öblök is. A változatos a látnivalók mellett, ott vannak sokszínű szállások.ban sok tengerpart van, ahol jól érezhetjük magunkat. Kellemes dolog elutazni az Adriai tengerhez, ahol kedved szerint válogathatsz a csodálatos tengerek között,a sziklás szigetek, kavicsos és homokos strandok között.

öblök

Šunj öböl 

A Šunj-öböl az Elafiti szigetcsoport ékkövei közé tartozó Lopud-szigeten található, a dubrovniki tengerrész legattraktívabb öblei közé tartozik és kimondottan valamilyen trópusi öbölre emlékeztet. A tenger türkiz színe, a magas szirtekkel határolt hosszú homokos part és a felette őrködő autohton vegetáció, ez röviden a mesébe illő laguna.

Luka Polače 

Polače a legnagyobb és egyben legbiztonságosabb kikötőhely Mljet szigeten, és ez a régmúlt időkben is így volt, így a görög és a római tengerészek is szívesen látogatták. A tengeri oldalról nem látható, mivel előtte négy hipnotizáló lágyan összefonódó kissziget van,ami  természetes védelmet ad az öbölnek. A hajózok között  közkedvelt dél-Adriai úti cél legbiztonságosabb pontja a Rogač öböl, innen érdemesmegkeresni a környező tengerrész ékkövét – a híres Mljet-szigeti tavakat.

Saplun sziget 

A két kisebb Arženjak nevezetű sziget és Saplun sziget között elrejtett türkiz színű lagunát a vadregényes tájakat és az érintetlen természetet kedvelő hajózó turisták látogatják minden évben.

 A sapuni laguna leginkább a kristálytiszta fehér homok imádói számára jelent paradicsomot, nem  véletlen, hogy éppen róla kapta a nevét is. Sirály hangokkal, a fenyőerdő ámító illatával és a nyílt tenger kék szépsége megállítja az időt.

Bili žal

Lumbarda és Korčula közvetlen közelében található Bili žal öböl nagy homokos strandjáról híres, amely védett a nyugati szelektől. A fürdőhely közelében találhatóak szőlőfajta ültetvényei, amelyek csakis erre a területre jellemzők. A bort a helyi, ezredéves hagyományt őrző borászok pincéjében lehet megkóstolni.

Amennyiben ide készülsz  mindenképpen hozz magaddal homokozó felszerelést.

Vinogradišće öböl 

Ez az öböl a Paklinski-szigetek legnagyobb és leghíresebb szigete, Sv. Klement-sziget déli oldalát ékesiti.A  mélyen behúzódó öböl a Hvar-szigeti tengerrész egyik közkedvelt  és legjobb helye a horgonyzás szempontjából, kivéve, amikor az erős déli szél miatt érdemes áthajózni a sziget másik oldalán lévő ACI marini Palmižana yachtkikötőbe. A helyi hajózók körében Južna Palmižana néven is ismert Vinogradišće öböl aprókavicsos strandjáról, pár kiváló éttermeről, és a világ összes tájáról idehozott növényekkel diszitett rövid sétányáról ismert.

Zlatni rat

A turisztikai könyvek borítóját díszítő Brač-szigeti Zlatni rat pár száz méterrel a tengerbe nyúlik, különlegessége az,hogy formáját a hullámok és a tengeri áramlatok szerint változtatja. A Zlatni rat strand fehér kavicsai között megtalálható a „szerencse kövének“ hívott kagyló is, ami  alakjával a tengeri csiga fedelére emlékeztet. A legenda szerint aki ezt megtalálja  egész életében a szerencsés  lesz. Attól eltekintve, hogy a közelben nincs valódi horgonyzási hely, a „szarv“ jó helyet nyújt a nappali fürdőzésre vágyóknak.

Krivica öböl

A Krivica-öböl is egy olyan hely, amely a horvát reklámplakáton gyakran jelen van.A tökéletes szépségéhez hozzájárul az is, hogy az Adria ezen a részén a legvédettebb öblök közé tartozik. Erről tanúskodnak majdnem a tengerig nyúló fenyőfák is. Az öböl majdnem lakatlan, vonzó smaragd színű tenger,a tengerig nyúló illatos fenyőfa lombok díszítik, a hangulatához zenéjükkel hozzájárulnak a kabócák is, így mondhatjuk, hogy álombeli az öböl.

Sakarun öböl

Az Adria nyílt tengerének egyik legszebb öble. Nappal a szárazföldről érkező fürdőzők látogatják, éjszaka a hajózók az érintetlen természet lágy fuvalatát érezhetik át. Ezer színű türkiz tenger, a legfinomabb fehér kő, és a tengert még a legnagyobb melegekben  is felfrissítő számos tengeralatti forrás jellemzi.

Sv. Ivan öböl 

A Cres- Lošinj szigetcsoport legszebb strandja. Pontosan a pazar panorámájáról ismert Lubenice nevezetű középkori város alatt és a magas szirtek lábánál helyezkedik el.

Fel lehet mászni a városkához a meredek ösvényen, viszont ezt csak tapasztaltabb sportolóknak érdemes megtenni, legjobb maradni a smaragd színű tenger által körülvett hajón, a legszebb kavicsos öblök közé tartozó strand közelében. A Sv. Ivan mégsem alkalmas éjszakai tartózkodásra, biztonságos kikötési lehetőséggel Cres város, vagy Unije-sziget szolgál.

Mesébe illő hétvégi kiruccanás

A nagyvárosi élettől való romantikus, és szórakoztató elszabadulást  utolsó pillanatban is megtervezheted  a természet fuvallata és az apró tengerparti városok vonzalma legszebb módon viszonozzák bizalmadat.

 Egy tavaszi naplemente, vagy egy nyugodt őszi reggel a tengeren feltölt pozitív energiával és olyan érzésed lesz, mintha két napnál sokkal több időt töltött volna a hajón.

Dubrovnik

Hajózz el nyugatnak, egészen a Pelješac-félszigetig. Ennek északkeleti részén található a szélvédett Kobaš-öböl, ahol jó kikötési lehetőséget találsz, kiváló gasztronómiai kínálatot vár a helyi éttermek bármelyikében.Ezeken kívül a civilizációnak az öbölben nincs más nyoma. Szombat reggel stoni osztrigáját kostold meg, aztán elhajózhatsz az Elafiti-szigetek felé, ahol a Šipan kikötőben biztonságosan köthet ki. Dubrovnik felé fürödhetsz  a homokos Loudon lévő Šunj-öbölben.

Split

Ha békére és nyugalomra vágyik, a Šolta-sziget körüli hétvégi túra jó lehet neked. Első este meglátogathatod a Maslinica település mellett található boutique jachtkikötőt, vagy a sziget nyugati oldalán lévő szélvédett Šešula-öbölben töltheted  az éjszakát. 

Hétvégét a sziget déli oldalát fedezheted  fel, majd az éjszakát a Tatinja, vagy Straćinska szélvédett öblökben töltheted, majd a visszatérés előtt megfürödhetsz  a Splitska vrata szorosban.

Šibenik

Ide tartoznak a Tribunjban és Vodiceban található marinák is. A közelben lévő Prvić-, vagy Zlarin-szigeti rakpartok biztonságos kikötést biztosítnak, így ideális választásnak tűnnek péntek estére. Szombaton elhajózhatsz a sibeniki szigetcsoport egyik védett öblébe, amennyiben pedig egy kicsit határozottabb vagy hajózz  tovább Žirje-szigetig.

 A délkeleti részén találhatóak a Vela és Mala Stupica-öblök, itt bójákra lehet kikötni. Ha az időjárás engedi és kalandra vágysz vasárnap a visszatérés előtt látogasd meg a Blitvenica világítótornyot.

Dalmácia - Dubrovniki Régió

Dalmácia - Spliti Régió

Dalmácia - Šibeniki Régió

Zadar

Ide tartoznak a Biograd és Sukošan jachtkikötők, előttük pedig a Pašman-sziget található. Első estédet töltheted a déli oldalán található öblök egyikében, másnap pedig a biztonságos kikötési lehetőséggel és kiváló gasztronómiai kínálattal hívogató és a közelben lévő Kornati-szigetcsoport hangulatát idéző Žut-szigetet lehet beletenni a programba. Akkor, ha a hajó mérete ezt megengedi, hajózz  át a Pašman- és Ugljan-szigetek közötti szoroson és a civilizációba való visszatérés előtt még fürödj  meg a homokos öblök egyikében.

Pula – Opatija

Az azonos nevet viselő Cres városnak helyet adó öböl kiváló kikötési lehetőséget nyújt és mellette  igazi szigeti paradicsom a szárazföld mellett.. Az öbölben rengeteg olyan partrész van, ahol élvezheted  az egyedüllétet és nyugalmat, a szerencsés hajózok pedig helyet találnak maguknak a tengeri ételekről ismert helyi éttermeknek helyet adó Valun kisvárosban.Valamint a nagyra becsült Cres-szigeti bárányhús mellett is dönthet.ehhez a kikötés után a tenger feletti magaslaton lévő Lubenice kisvárost kell megkeresned.

A nem nyári szezonban való hajózásnál különös figyelmet kell fordítani az időjárás jelentésre. Az időjárási viszonyok gyorsabban változnak mint nyáron, így a tervezett útvonalat mindig a tengeren uralkodó viszonyoknak megfelelően kell tervezni.

Abban az esetben, ha  jól boldogul a hajó irányításával, vagy hivatásos legénység van a hajón, jó időjárási viszonyok mellett ízleld meg az éjszakai hajózás szépségét. A csillagok alatti hajózás egy órája legalább annyit ér mint tizenkét nappali óra a hajón. És ez belefér egy hétvégébe.