, 2021/6/12

Azt mondhatjuk szerencsénk van, hiszen a szomszédságban sok tengerpart van, ahol jól érezhetjük magunkat. Kellemes dolog elutazni az Adriai tengerhez, ahol kedved szerint válogathatsz a csodálatos tengerek között,a sziklás szigetek, kavicsos és homokos strandok között.

adriai-strandok

Akik a természetet szeretik azoknak kielégítő, hisz a legtöbb strandot zöld, akár fenyvesekkel borított erdőség veszi körül. Csodálatos  látvány és minden egy helyen!

Válogathatunk  a legjobb ajánlatok közül,kiválasztva a tökéletes apartmant vagy hotelszobát a családdal  vagy baráti társasággal és irány Horvátország!

Csodálatos strandok az Adriai-tenger partján

Nin – Királynő strandja

Az északi rész legszebb strandja Nin nél található. A tengerbe benyúló homokos földnyelv 8 kilométer hosszan nyújtja a jó minőségű homokos tengerpartot. A legszebb partszakasz Sabunike-nél található.A  középkorban a királyok kedvenc pihenő övezet volt,azt mondják Tomislav horvát király felesége nagyon sok időt töltött itt, még mai napig is  a Királyné strandjának nevezik ezt a területet. Zadartól Vir sziget felé tartó 306-os útról lehet megközelíteni.

Prapratno strand

A  közkedvelt strand a Pelješac-félsziget déli oldalán található. Fenyvesek, olíva erdők, homokos part, sekély tenger bemenettel, tagolt partszakaszok. A gyermekes család álma.

Ezen a helyen mindenki nyugodtan pihenhet, a gyerekek vízi várat építhetnek, és nem kell attól félni, hogy a nagy sodrás, vagy a nagy hullám elrontják a hangulatot.Majdnem egyszerre lehet élvezni a friss levegőt, és a tenger frissítő sós illatát. Valódi terápia.

Sveti Ivan strand – Cres sziget

Nem árt a kompozás sem, ha már eljutunk a csodás dalmát vizekhez.A  Cres szigetre hajózunk.. A Porozinából induló komp egy könnyed, hangulatos hajókázásra hív meg mindenkit.

A Cres sziget középpontja Lubenice település.Még csak  Lubenice is megér egy kirándulást, ugyanis egy majdnem kihalt középkori településről van szó, amely egy szikla tetejére épült. Lubenice városa alatt látható a homokos tengerparttal megáldott Sveti Ivan strand.Amikor  a város felől közelítjük meg a strandot, egy meredekebb, lankás lejtőnhaladhatunk, ami még hangulatosabbá és romantikusabbá teszi a helyet.

Punta rata – Brela

Brela a Punta rata standja. Ha tudni szeretnéd, hogy mitől népszerű a dalmát partvidék, akkor mindenképp ide  el kell látogatni.

Igen különleges hely, rengeteg épített és kulturális örökség őrzi a barokk és a rurális építészet értékeit a városban, és itt található a „Kamen Brela” szikla, a képeslapok és utazási oldalak kedvence, az ország strandjainak a jelképe lett. A Brealai kő körül különböző legendák terjednek arról, hogyan került a tengerbe, de mindenképp egyedi jelenség. Az alig mélyülő, homokos partról könnyen megközelíthető. Azúrkék víz, tiszta part, fenyvesekkel körülvett partvidék. Nem  véletlen, hogy a világ egyik legszebb strandja.

Banje strand – Dubrovnik

Horvátország déli csücskében található az egyik legszebb dalmát város, Dubrovnik. Sok útikönyv dicséri, a kulturális élete, lépten-nyomon épített örökséggel találkozunk, de amiért sokak kedvence, és ami igazán vonzó turisztikai központtá tesz, az az óvárosa.

A hollywood-i producereket  ihlet meg a hely, itt forgatták a Trónok harca, illetve a Star Wars egyes jeleneteit, nyáron tele van Dubrovnik óvárosa és neves éttermei, strandjai hírességekkel. Így Bajne Horvátország egyik legszebb, legnépszerűbb strandja.

Plava Laguna

Egy újabb  filmes emlék, valószínű csak a név lehet ismerős. A Kék Lagúna, ami  egy városrészt jelent a 2 kilométer hosszú tengerparti sétánnyal. Az Isztria-félsziget egyik legszebb, velencei stílusáról híres városától néhány kilométerre található a Poreč-i strand. Egyrészről kavicsos tengerpartról van szó,de lánykérésre kitűnő helyszín lehet!

Lehet láttuk Dubrovnik varázslatos városát, Plitvice csillogó zöld tavait, a festői Zadart vagy a forgalmas Splitet. De smerjük  a gyönyörű horvát strandokat?

 Lovrečina öböl, Brač szigete

Brač szigetén, 4 kilóméterre keletre fekszik Postiretől a Lovrečina-öböl. Az a  strand,amely tényleg azt nyújtjaa nyaralni vágyónak, amit a prospektusban olvasott róla. A homokos partot áttetsző víz szegélyezi, az olajfaligetek, ahol egy középkori templom romjai találhatóak.

Zlatni Rat, Bol, Brač szigete

Valószínű a leghíresebb strand egész Horvátországban. Sokszor nevezik Arany köpenynek vagy Arany szarvnak jellegzetes alakja miatt. Egy gyönyörű aranysárga kavicsos partszakasz, amely benyúlik az Adriai-tengerbe, és alakja a víz sodrásával változik. Bolá tol 4 kilométerre fekszik , és kétségtelenül kiváló helyszín a szörfözés szerelmeseinek is.

Gornja Vala, Gradac

Az Adriai-tenger legnagyobb strandja a Makarskai riviéra legdélibb pontján terül el.Egy gyönyörű  alabástrom kavicsoktól  fehérlő rész, ahol  olajfaligetek és fenyőfák vannak,ezekkel védve a szél ellen. Akik szeretik a vízi sportokat  lehetőségük van  kipróbálni, és a bátrabbak tovább mehetnek a strand nudista részére.

 Uvala Dubovica, Hvar szigete

A Hvar-sziget keleti részén található öblök közül lehet a legvonzóbb Uvala Dubovica. Tengerparti természetes öböl, kavicsos, meglehetősen széles, tökéletes gyerekes családoknak, akik szeretik meglovagolni a hullámokat. Szezon ideje alatt jachtok és motorcsónakok is szívesen használják kikötésre.

Paradicsomi strand, Lopar

Egy hosszú, homokos, néhol kellemesen árnyékolt része Loparnak. A meglepően sekély vízben félelem nélkül lehet szörfözni akár egy egész kilométert, és a végén egy kis szigethez jutunk el.. A strand megtalálható Lopar félszigetén, Rab északi csúcsán.

Sunj-öböl, Lopud szigete

A festői szépségű út Dubrovnikból a Sunj-öböl-ig csak  egy órás lehet.Át  kell utazni a sziget középső kissé magasabb részén, hogy eljussunk  a strandra,viszont érdemes.A sziklás és mohás dombok által védett területeken a puha kavics és homok keveredik.

Vale Luka

A komppal elmehetsz Splitből Vela Lukába, onnan vizitaxi visz tovább a gyönyörű Proizd szigetére.Rengeteg  fürdési lehetőség áll rendelkezésre, ami nem több mint öt perc sétára vannak egymástól. A turisták  napközben idejönnek búvárkodni, majd estére átmennek Vela Lukába.

Saplunara, Mljet

A strand egy öbölben terül el a sziget délkeleti részében. A strandot  fenyőerdő veszi körül,  ezeknek árnyéka menedéket nyújt a forró nap elől. A Saplunara elnyerte a Kék zászlót, vagyis remek menedéket nyújt a tömegtől és a város nyüzsgésétől megfáradt utazóknak.

Spiaza, Susak

Susak egy kicsi elkülönített sziget, nagyrészt homokos tengerparttal. A legnagyobb strandja Spiaza, amely egy fenséges kinyúló félholdat alkot Susak faluja közvetlen szomszédságában. Az öböl nagyon sekély, fél kilométer után mélyül el annyira a víz, hogy abban úszni lehessen, ezért tökéletes választás gyerekes családoknak.

Ráadásul  nincsenek utak, se autók, még éjszakai klubok sem, ezért csöndes és nyugodt az egész környék. Kieletre hasonló homokos part található, Bok, amely kevésbé zsúfolt. Hajóval juthatunk oda,a fedélzetről  gyönyörű látvány tárul elénk az érintetlen partokról.

 Nin, Zadar

Hosszú homoksáv, amely eltűnik a horizonton- ez Nin, Zadartól 15 kilométerre fekvő város. A “Királynő Strandja” egy tucat bárt és kilátást kínál a Velebit hegycsúcsaira.Jelentősen érintetlen, kirándulásról visszatérve akár egy fürdő-megálló is lehet. A helyi battista partok a fájdalmas ízületeket és izmokat megnyugtatják.