, 2023/1/18

A házaspárok és élettársak közötti konfliktusok jelentős része kapcsolódik a pénzügyekhez. Sok súrlódást okozhat, ha a pár tagjainak különböző szokásai és elképzelési kapcsolódnak a kiadásokhoz.

bankkártya

Vajon ezek az összetűzések elkerülhetőek lennének a külön bankszámla vezetésével? Milyen lehetőségek vannak Magyarországon a közös számlanyitásra? Hogyan érdemes beszélni a pénzügyekről?

Egy 2014-ben készült amerikai felmérés szerint a résztvevő párok 31 százaléka gondolta azt, hogy a kapcsolatban leginkább a pénz körül tapasztalnak konfliktusokat. 

Egy másik, 2009-ben készült kutatás szerint a pénzzel kapcsolatos viták sokkal intenzívebbek, problémásabbak és gyakrabban maradnak megoldatlanok, ha más érzékeny témákkal hasonlítjuk össze őket. 

Ezek a kutatási eredmények megmutatják, hogy párként kiemelten fontos foglalkozni a pénz kérdésével, hiszen rengeteg problémát okozhat, ha a partnerek nem beszélnek eleget ezekről a problémákról. 

Külön vagy közös bankszámla? 

A komoly párkapcsolatokban egyszer eljön az a pont, amikor szóba kerül a közös vagy külön számla kérdésköre. Természetesen mindkét opciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért a legjobb megoldás mindig az, ami hozzátok a leginkább passzol. 

A külön bankszámla jó választás lehet, ha…

  • - szeretitek függetlenül kezelni a pénzügyeiteket. 

  • - gyakran lepitek meg egymást ajándékokkal, amiről nem szeretnétek, ha a másik idő előtt értesítést kapna. 

  • - szeretnétek több készpénz felvenni ingyenesen. 

  • - szeretnétek elkerülni a vitás helyzeteket. 

Ugyanakkor ne felejtkezz el a külön bankszámla hátulütőiről se. Egyrészt ez egy drágább megoldás lehet, hiszen minimum két számla fenntartási költségeiért kell fizetnetek. Másrészt sok emberben bizalmatlanságot szülnek a külön kezelt pénzügyek. Ha nem szeretnéd, hogy a párod kényelmetlenül érezze magát a szituációban, akkor fontos, hogy őszintén beszélgessetek arról, hogy kinek mennyire fontos a közösen vezetett számla. 

Oké, de mi a helyzet a közös számlával? 

A közösen vezetett bankszámla megfelelő alternatíva lehet, ha…

  • - az olcsóbb megoldások hívei vagytok. 

  • - szeretitek az átlátható pénzügyeket. 

  • - szeretnétek erősíteni az összetartozás érzését. 

Azonban arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a közös számlával vége a privát pénzügyeknek. Ha van költségesebb hobbid vagy olyan szokásod, amit a másik fél nem nézne jó szemmel, akkor ezekről érdemes a számlanyitás előtt beszélnetek. Vedd figyelembe azt is, hogy a különböző költési szokások súlyos konfliktusforrást jelenthetnek és ezek a problémák erőteljesebben kiütköznek a közös számla esetében. 

A közös bankszámla egyik legnagyobb hátránya, hogy ez a megoldás egyre nehezebben valósítható meg Magyarországon. Inkább a társkártya vagy a keretszerződéses számla számít elterjedt opciónak. Ezekkel azonban az a legfőbb probléma, hogy nem teszik lehetővé a felek egyenrangúságát, az egyik félnek mindenképpen szélesebb jogköre lesz. A társkártya esetén meghatározunk fő-számlatulajdonost és társkártyával rendelkezőt. A társkártya csak a számlán lévő pénz használatára jogosít fel, de más hatáskört nem ad. A keretszerződéses számla esetén meghatalmazottról és tulajdonosról beszélhetünk. Ennél az alternatívánál a meghatalmazott kicsit szélesebb jogkört kap, mint egy társkártyával rendelkező személy, de a számlán lévő pénzt jogilag nem birtokolja. 

Alternatívaként sokszor felmerül, hogy a közös pénzügyeket társkártya vagy keretszerződéses számla segítségével rendezik a felek, de külön számlával is rendelkeznek. Ha ez egy kényelmes megoldás a számotokra és úgy érzitek, hogy megéri a magasabb számla fenntartási díj, akkor érdemes fontolóra vennetek ezt a lehetőséget is. 

Hogyan érdemes beszélni a pénzügyekről? 

Egy párkapcsolatban rendkívül fontos, hogy az anyagiakkal kapcsolatos szabályokat már az összeköltözés előtt lefektessétek. Beszélgessetek a korábbi tapasztalataitokról. Például gondoljátok végig, hogy a szüleitek mit tanítottak a pénzről! Milyen félelmeitek vannak az anyagiakkal kapcsolatban? A lényeg, hogy megértsd a társad elképzeléseit és pénzzel kapcsolatos hiedelmeit. Így sokkal empatikusabban és hatékonyabban tudjátok majd legyőzni az utatokba kerülő akadályokat.

A másik leghangsúlyosabb pont a pénzügyi célok meghatározása! Ezek kialakításakor vegyétek figyelembe a saját és a partneretek vágyait, elképzeléseit és igyekezzetek valamilyen kompromisszumos megoldást hozni. A tervetek kialakításakor próbáljatok csapatként működni, osszátok el egyenlően a szerepeket és a feladatokat.