, 2021/8/28

Egykoron Cres és Lošinj egy sziget volt, de a rómaiak kiásták Osornál az Osori-csatornát, ettől kezdve két különálló sziget Cres és Lošinj. Ma egy híd köti össze a két szigetet.

Cres

Cres szigetét már az ókori görögök is ismerték. A görögök egyik mondája szerint Médeia Iaszónnal és az argonautákkal erre menekült, és itt ölte meg testvérét, Apszürtoszt, s dobta a tengerbe tagjait. Az emberi végtagokhoz hasonló szigetecskéket e monda után nevezték el a görögök Apszürtidész-szigetcsoportnak.

Sétálj végig Cres, Horvátország egyik legszebb nyaralóhelyének szűk utcáin. A számos étteremmel és fényűző szálláshelyekkel párosuló Cres a világ legtöbb lakosát vonzza. A változatos és igen gazdag történelmi építményekkel teli Cres az Isztriai-félsziget és a Kvarner-öböl partján fekszik. Ismerd meg a természetes festői kilátást és az örökségi helyszínek széles választékát a hajókirándulások mellett. Horvátország legnépszerűbb szigeteként régi kőházak gyűjteményét kínálja, amelyeken keresztül a múltba utazhat. Gyere el és készülj fel a csodálatos horvátországi sziget bejárására, megismerésére.

Vrana-tó

Fedezd fel a Vrana-tó érintetlen szépségét, az egyik legnagyobb és legszebb tavat, amely Cres központjában található. A két oldalán hosszan elnyúló, természetes víztározó, amely Cres lakosainak édesvízét szolgáltatja. A Vrana-tó gyönyörű látványát Cres falujától messze élvezheti. A madárfajokkal borított fenyőerdők meredek lejtőin keresztül tett séta a természeti szépség fantasztikus látványát nyújtja.

Nem hagyhatod ki, menj el Lubenice városába, amely a magas sziklafal felett fekszik, és meg kell nézned a tó alján fekvő elsüllyedt várat, amely a varázslatok hatalmas képét nyújtja.

Mali Bok

A hely egyik gyönyörű és festői öblét, a Mali Bokot magas sziklák és vonzó természeti látvány veszi körül. Tele változatos fészkelő fajokkal, a Cres-sziget e rejtett gyöngyszemének szépségét láthatod. Az indulást tervezd reggelre, hogy megtapasztalhassa a napfelkelte és a tiszta égbolton lebegő griffmadarak varázslatos jeleneteit. Úszhatsz a tiszta vízben, vagy leülhetsz a sziklákon, hogy megéld a természet lenyűgöző látványát. Pihenj a fenyőfák árnyékában. Feltétlen vigyél fényképezőgépét, és készítsen szelfiket a gyönyörű kilátással.