, 2022/8/19

Az Adriai-tenger egyik legnépszerűbb hajóroncsáról van szó, amelyet gyakran az Adria Titanicjának is neveznek. A Baron Gautsch egy osztrák-magyar utasszállító hajó, amely 1914-ben süllyedt el, amikor a Kotorról Triesztbe tartó útja során aknamezőre futott.

Hajóroncsok Horvátországban

A hajó utolsó útja során tele volt katonai vezetőkkel és családtagjaikkal, állami tisztviselőkkel és más menekültekkel, akik a Kotori-öbölből és Dubrovnikból utaztak. Aznap mintegy 150 ember halt meg. A hajóroncs most 40 méterrel a vízfelszín alatt fekszik.

A hajó váza nagyon jó állapotban van, és a hajóroncsba be lehet menni, de csak tapasztalt búvárok számára, mivel a hajó alján sok üledék van, amely megmozdulva csökkentheti a látási viszonyokat. A felső fedélzet 28 méteres mélységben kezdődik, az alsó fedélzet pedig a 36. méteren található. A hajóroncsot algák, vörös és narancssárga mohalények és színes tengeri szivacsok lepik el. A hajó belsejében halrajokkal, tengeri angolnákkal és homárokkal találkozhat. A Gautsch báró be lett jegyezve a horvát kulturális műemlékek nyilvántartásába, a búvárkodás és a megtekintés csak külön engedéllyel rendelkező búvárközpontokkal lehetséges.

Mélység: 28-40m

Hossz: 84,5m

Nehézségi szint: Csak haladó búvároknak

Falak és barlangok

A Banjole-barlang az Adriai-tenger egyik legszebb merülőhelye. A szivacsok élénk színei a sárgától a vörösön át a halványkékig, az algák sokféle árnyalata, a lila tengeri anemóna, a barna korallok és a halak sokasága csodálatos hangulatot teremt, amely arra ösztönzi a búvárokat, hogy visszatérjenek erre a helyre. A Banjole-sziget belsejében, 5 méteres mélységben nyílik a barlang. Egy színes folyosón keresztül jutunk a központi terembe, a felső falban van egy nyílás, amely gyönyörűen megvilágítja a barlangot. A központi teremtől balra, 7 és 16 méter közötti mélységben még két kisebb barlang található, amelyekben nagyon biztonságos a merülés.

Mélység: 3-18 méter

Nehézségi szint: minden szint

Valkanela partja

Ez egy hely a búvárbázisunk előtt, ahol minden nap merülünk a tanfolyam résztvevőivel és a bevezető merüléseket végezzük. A partvonalunk tökéletes hely a súlyellenőrzésre, és az első pihentető merülés kipróbálására. A tengerfenék nagyon változatos, sok kővel és sziklával, ahol a tengeri élőlények, mint a rákok, csigák és halak bújnak meg. A sziklákat színes növények és szivacsok borítják, és néha csikóhalakat is találhatsz ott megbújva. Nagy kagylókkal, színes tengeri anemónákkal és tintahalakkal is találkozhat. A partról minden nap merülhetsz, amikor bázisunk nyitva van. Gyönyörű itt minden.

Mélység: 3 - 10m

Nehézségi szint: minden szint

Ajánlatunk

A kezdőknek és a haladó búvároknak egyaránt szól. Merüléseinket többféleképpen tervezzük, egy kihajózás és két különböző merülés, pl. egy roncs és egy fal, egy kihajózás és két sekély merülés, pl. egy barlang és egy fal. Néha kora reggel egy távoli kihajózást végzünk a roncsokhoz, és délután egy másodikat, pl. a falakhoz. Természetesen éjszakai vitorlázásokat is szervezünk azoknak, akik szeretik az éjszakai búvárkodást. Minden búvárnapot előre megtervezünk, de igyekszünk alkalmazkodni ügyfeleink igényeihez. Szervezett csoportok esetén egyénileg készítünk veletek búvárkodási tervet.