, 2023/1/3

Itt vannak a legjobb dolgok, amelyeket a következő látogatásakor érdemes enni, látni és csinálni. A gyönyörű tengerpartjairól híres Horvátország több mint 1000 szigetével a tengeri turizmus egyik vezető célpontja.

Horvátország most már a schengeni övezet tagja

Ráadásul hamarosan sokkal elérhetőbbé válik. Horvátország 2023. január 1-jétől megszünteti a határellenőrzést más schengeni országokkal szemben, ami azt jelenti, hogy könnyedén beutazhat Európa útlevélmentes övezetéből.

A világ legnagyobb hajóbérlő flottájának otthont adó, sokszínű ország Közép- és Délkelet-Európa kereszteződésében, az Adriai-tengeren fekszik.

Ne aggódj, ha tengeribeteg leszel, ebben a balkáni országban mindenki számára van valami.

Hogyan jutok el a horvátországi Peljesac-félszigetre?

Míg Dubrovnik macskaköves utcái tele vannak a Game of Thrones-rajongókkal (a város volt a sorozat egyik legfontosabb forgatási helyszíne), mindössze egy órányira innen felfedezheti Horvátország csendesebb oldalát. 65 km hosszú Pelješac-félsziget Horvátország második leghosszabb félszigetének számít. Dubrovniktól mindössze 87 km-re északra és Splittől 144 km-re délre található, és a hosszú hétvégék kedvelt célpontja.

Nemrégiben ez is elérhetőbbé vált. 2022 júliusában avatták fel a Splitet és Dubrovnikot összekötő hidat, amely végre megkerülhetővé teszi a Bosznia-Hercegovinába vezető határátkelést. Ha Dubrovnikból az Adriai-tenger partján vezető úton érkezik, az első dolog, ami szemet szúr, a Ston falai. Ezek az 5,5 km hosszú védőfalak a meredek lejtőkön futnak végig, amelyek összekötik Stont és Mali Stont, a két megerősített középkori várost az isztmoszon (egy vékony földsáv).

Az 1333-ban épült Ston falról úgy tartják, hogy Európa leghosszabb fennmaradt középkori kőerődítménye, és a világ egyik leghosszabb ilyen fala.

Itt rendezik meg minden év szeptemberében a Ston Wall maratont is. Érdemes meglátogatni Ston "fehér arany" sógyárát, amely a Földközi-tenger legrégebbi sóbányászata. Az ínyencek eközben élvezhetik Ston híres kagylóit és osztrigáit, amelyek frissen kerülnek ki a Mali Ston-öbölben található mederből.

Hol lehet megkóstolni a horvát borokat?

A félsziget egyben Horvátország leghíresebb borvidéke is. Trstenik színes kis kikötője ad otthont a Grgić Vina borászatnak, amelyet 1996-ban alapított a Napa Valley legendás borásza, a horvát származású Miljenko "Mike" Grgich. Mike az 1976-os legendás párizsi kóstolón, a kaliforniai borok első nagy európai diadalán, egy győztes chardonnay-val szerzett nevet magának. 1958-ban Mike felfigyelt a Napa-völgyi Zinfandel szőlő és a horvátországi Plavac Mali közötti hasonlóságra.

35 évvel később a Plavac Malit (ami horvátul "kis kéket" jelent) egy kis, meredek szőlőterületen termesztette a félsziget déli fekvésű lejtőin, az Adriai-tenger fölött magasodó félszigeten.

Hol lehet vitorlázni Horvátországban?

"Horvátország igazi megtapasztalásához próbáljon meg végighajózni az Adrián, és útközben megállni számos tengerparti városban, valamint kikötni néhány szigeten" - javasolja Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója. "Ez a legjobb módja annak, hogy tavasztól őszig megismerjük Horvátországot - az olyan városok, mint Dubrovnik, Split, Zadar és Rijeka remek kiindulópontok". Ha azonban a szárazföldet kedveli, bérelhet autót, és felfedezheti az olyan régiókat, mint Isztria és Dalmácia.

Melyek a legjobb éttermek Horvátországban?

Horvátországban 84 étterem szerepel a Michelin-kalauzban, ebből 10 Michelin-csillagos. "Az Isztriai-félszigeten szarvasgombát és a világ legjobb olívaolaját, valamint kiváló fehérborokat, főként malvaziai borokat találunk" - mondja Stanicic. Vörösborokért Dalmáciába kell menni, ahol olyan őshonos szőlőfajták teremnek, mint a Plavac Mali. A finom ételek mellett népszerű olcsó éttermeket is találhat, amelyek hagyományos regionális ételeket kínálnak.

Ezeket Konobáknak (kocsmáknak) hívjuk. Tengeri ételeket szolgálnak fel, ha a tenger közelében van, vagy húsokat, ha a kontinentális részeken van".

Távolról szeretne dolgozni? Horvátországban megnyílt az első digitális nomád falu. A végső bortúra Horvátországban, 20 méterrel a tenger alatt zajlik

A Neretva Horvátország legnagyobb mezőgazdasági régiója, és a mandarinok hazájaként ismert.

Bár inkább a francia gasztronómiával hozzák összefüggésbe, a békák számos Neretva-deltai étterem specialitása. Az egyik különleges étel a béka és angolna brudet, egy babérlevéllel és csípős paprikával fűszerezett, gazdag, vaskos pörkölt. A Neretva torkolata a sárkányhajózás Mekkája is. Ennek oka a sekély tenger, a gyönyörű strandok és a nyári hónapokban nagyon egyenletes és megbízható termikus szél.

Hová menjen egy rövid horvátországi nyaralásra

Zágrábot vagy bármelyik más tengerparti várost érdemes meglátogatni egy másfajta karácsonyi élményért - javasolja Stanicic. Míg Dubrovnik mindig a legtöbb látogató számára a lista élén áll, Split egyre népszerűbb, ahogyan a dalmát szigetek, többek között Hvar, Brač, Vis és Korčula is. Ha valami újat szeretnél, próbáld ki Zadart, Pulát és Rijekát.

Hol láthatok vadon élő állatokat Horvátországban?

Horvátországban nyolc nemzeti park és 12 természetvédelmi park várja a természetjárók felfedezésére. Horvátország középső részén fekszik a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, amely az UNESCO által elismert. Az erdőrezervátumban található, 16 teraszos tóból álló láncot vízesések kötik össze, amelyek egy mészkőszurdokba nyúlnak.

A Kopački Rit Natúrpark, amely az UNESCO GeoParkja, és a Papuk Natúrpark Horvátország ősi növényvilágának legjobb példáinak ad otthont. A Gorski Kotar és a Lika régió eközben a legjobb helyek közé tartozik, ahol a horvát medvét, farkast, hiúzokat és vidrákat természetes élőhelyükön láthatjuk.

Horvátország ad otthont a világ legritkább madárfajainak is, mint például a keselyű, az aranysas és a fülesbagoly. Számos part menti madár és vándormadár áll meg Horvátországban útban Afrika felé.

A Ninben, Nijemciben vagy a Vrana Natúrparkban található védett mocsárvidék meglátogatása egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a madarakat természetes élőhelyükön láthassuk. 2021-ben egy új természetvédelmi parkot is elneveztek Dinara Natúrparknak.

Melyik a legjobb évszak Horvátország meglátogatására?

Horvátországot leginkább nap- és tengerparti úti célként ismerik, de ha április és október között látogat el ide, akkor a legnépszerűbb úti célokat, például Dubrovnikot, kevesebb embertömeggel élvezheti. Horvátország fővárosa és más városok, például Split egész évben látogathatók, és onnan autóval még télen is felfedezheti az ország más részeit.

Hol szálljon meg Horvátországban

A luxusutazóknak érdemes kipróbálniuk a Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa új, ötcsillagos szállodáját Rijekában.

Vagy ha fenntartható luxusra vágyik, szálljon meg a Villa Nai 3.3-ban a Dugi Otok (Hosszú-sziget) szigeten.

A családoknak érdemes felfedezniük a Papuk Natúrparkban található Aquapark Shhhumát.