, 2021/6/10

Levendula és rozmaring illat terjeng a levegőben, a kavicsos partot halkan mossa a királykék színekben pompázó tenger, kabócák ciripelik nászdalukat a bokrok között. j nyaralás az Adrián 2 fő részére félpanziós ellátással, közvetlen tengerparti szállodábanem egyszerű döntést hozni és választani melyik a jobb, de idővel megmutatkozott, hogy a hajózók körében melyek azok amelyek előnyben részesülnek.nénk úgy, hogy felejthetetlen élményekkel tértünk haza.Megtalálhatóak a homokos és sziklás tengerpartok,vidám városok,a történelmi kikötők, ahol hajók várnak ránk,a sziklás gyönyörű öblök is.zt mondhatjuk szerencsénk van, hiszen a szomszédságban sok tengerpart van, ahol jól érezhetjük magunkat. Kellemes dolog elutazni az Adriai tengerhez, ahol kedved szerint válogathatsz a csodálatos tengerek között,a sziklás szigetek, kavicsos és homokos strandok között. ég megkímélt tengeri élővilág a civilizáció ártalmaitól, ugyan csak az érdekes hajóroncsok is nagy élménnyé teszik a horvátországi merüléseket.nnak.Jelentős műemlékei nincsenek,egy tizennyolcadik századi templom, a Leroy harangtorony és egy különleges sírkövekkel teli temető van. A sziget fővárosa leginkább a konyhaművészeti fesztiválokról híres.s az SMS Breslau könnyűcirkáló tartózkodott az adriai osztrák-magyar bázisokban Azután, hogy a Német Birodalom 1914. augusztus 3-án hadat üzent Franciaországnak a két hajó elhagyta Messinát, ahová előtte futott be és másnap Philippeville és Bône algériai kikötővárosokat bombázta.

Hvar sziget

Ameddig a szem ellát, mindenütt mélyzöld píneaerdők és ciprusfélék, bőséges termést adó gyümölcsfák és gazdag szőlő-, és olíva ültetvények váltakoznak a környező, csendes öblökkel és szelíd völgyekkel tagolt dombokon, amelyeket csak foltokban szakít meg egy-egy kisváros, falucska vagy nyaralóövezet… a közép-dalmát szigetvilágban elterülő Hvar gyönyörű szigete minden korosztály számára rengeteg meglepetést tartogat!

A Budapesttől kereken 800 kilométernyi távolságra fekvő, autóval és a szárazföldről kompjárattal elérhető, összesen mintegy 300 km2-en elterülő Hvar szigete Brac-tól délre, hosszan elnyúló alakban fekszik és az Adriai-tenger habjai mossák partjait. Horvátország második leghosszabb és negyedik legnagyobb szigete. Fővárosa ugyanazt a nevet viseli, mint a sziget és rengeteg műemlék található benne, amely elmúlt korok és a mediterrán városok jellegzetes hangulatát idézi, könnyed sétákra invitálva az ide látogatókat.

A csodás panorámával rendelkező szigeten már az újkőkorban is letelepedtek az emberek, legalább is a Jelsa közeli Grapce-barlangban a régészek a letelepedésre utaló használati eszközökre és agyag kerámiák ra bukkantak

Az egykori elnevezést az ókor végén, középkor elején bevándorolt szláv törzsek változtatták meg, akik miután beköltöztek, Hvarra változtatták meg a sziget nevét. Hvar a 15-16. század fordulóján, az adriai tengeri kereskedelem időszakában élte fénykorát, amikor egy ideig a velenceiek uralma alá került, telente pedig a velencei flotta Hvar védett öblében állomásozott. Akárcsak Bracot, úgy Hvart is elözönlötték Napóleon seregei, a francia uralom azonban nem volt tartós, mert a sziget nemsokára az Osztrák-Magyar Monarchiához került és oda is tartozott egészen 1918-ig, majd olaszok és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság uralta a területet. 1992 óta Hvar Horvátországhoz tartozik.

A hamisíthatatlanul különleges, mediterrán hangulatú sziget legfontosabb települései Hvar, Stari Grad, Jelsa és Vrboska. A városok viszonylag közel fekszenek egymáshoz, autóval könnyen elérhetőek és hamar bebarangolhatók. A helyiek kedvesek és barátságosak, az egész szigetet átjárja a „Carpe Diem!” - életfelfogás.

A déli oldalon lévő Hvar város a sziget elsőszámú látnivalója. A szépséges, képeslapokat idéző öböllel rendelkező városban rengeteg műemlék található; egymás után sorakoznak itt a velencei mintára épült paloták és házak, a város felett őrködő hegyen épült Fortica vagy Spanyol erődből pedig pazar panoráma tárul elénk Hvarra és a tengerre. Nemcsak az erődöt, de az Arsenal színházat, a főteret a templommal és a Hektorovic-palota romjait is érdemes megtekinteni. Ha több napig tartózkodnak a városban, a bencés kolostort se hagyjuk ki, itt készül az agávé szálakból vert hvari csipke. Hvar nagyon kedvelt település a fiatalok körében, ugyanis amellett, hogy itt találhatóak a sziget legjobb bulihelyei, de a Carpe Diem-part is, ahol garantált a remek hangulat, annyira, hogy a strandolók közül páran néha még napközben is spontán táncra perdülnek.

horvatorszag hvar fovaros 1

Ha még nem teltünk volna be a Hvar által nyújtott látnivalókkal, hajó taxik segítségével keressük fel a zöldellő Pakleni-szigeteket. A buja növényzettel megáldott szigetek közül kiemelkedik a Sveti Klement, ahol különleges fenyő-, kaktusz-, és babérerdőkben barangolhatunk a bennük kialakított sétányok mentén, de számos csendesebb, öböl menti homokos part és rengeteg eldugott lagúna is rendelkezésünkre áll, ha épp magunkban szeretnénk gyönyörködni a táj szépségében.

Stari Grad a sziget északi oldalán található. Az i.e. 384-ben létesült település kihagyhatatlan látnivalója a 15. századi vaskos szürke falakkal ellátott Hektorovic-várkastély („Tvrdalj”) és márvány lapokkal ellátott kertben kialakított híres halastava. A kastélyban ma képtár és néprajzi múzeum működik. A kastély mellett áll a néhai nemesi család egykori várkápolnája, a barokk Szent Rókus-templom és a közelben egy 15. századi dominikánus kolostor is épült. A kikötőben is érdemes kicsit korzózni és nyalni egy hűsítő fagylaltot.

Vrboska 

parányi városa egy szépséges öbölben épült fel. Sikátoros szűk utcák, szorosan egymás fölé épült házikók és rengeteg híd – olyan, akár egy zsebkendőnyi méretű Velence! Az öböl közepén egy kis sziget terül el, melyen egy óriási pálmafa áll – ma ez Vrboska jelképe. A település legmagasabb épülete a Szűz Mária erődtemplom, mely vészterhes időkben adott menedéket a helyiek számára.

Jelsa

Kicsiny, ám bájos, barátságos városka. Kőházai között, főterén és templomában járva valóban olyan érzés fogja el az embert, mintha visszarepült volna a középkorba, míg a városka előtt húzódó tengerparton több strandolásra alkalmas, lassan mélyülő, homokos partszakasz is található.

Stari Grad 

a sziget északi oldalán található. Az i.e. 384-ben létesült település kihagyhatatlan látnivalója a 15. századi vaskos szürke falakkal ellátott Hektorovic-várkastély és márvány lapokkal ellátott kertben kialakított híres halastava. A kastélyban ma képtár és néprajzi múzeum működik. A kastély mellett áll a néhai nemesi család egykori várkápolnája, a barokk Szent Rókus-templom és a közelben egy 15. századi dominikánus kolostor is épült. A kikötőben is érdemes kicsit korzózni és nyalni egy hűsítő fagylaltot.

Jó érv az adriai nyaralás mellett

Százezer számra döntenek a magyarok minden évben a hazánkhoz legközelebb eső Adriai-tengerpart mellett. Írásunkban összegyűjtöttük azokat az egyedi jellemzőket, amelyek egy adriai utazás mellett szólnak. 

Kevesen tudják, hogy Horvátország adriai partvidéke a szárazföld felől nézve 1778 kilométer hosszú, amely az szigetek partjainál együttesen 5.835 kilométernyi hosszúságú.

A horvát Adria összesen 1185 szigetet számlál, melyek közül mindössze 66 szigeten élnek emberek. A 10 legnépesebb horvát szigetek a következők: Krk, Korcula, Brac, Hvar, Rab, Pag, Losinj, Ugljan, Murter és Ciovo. Krk Nemzeti Park

Horvátország büszkélkedhet a legtöbb természetvédelmi területtel Európában; 8 Nemzeti Parkja, 76 védett élőhelye, 80 természeti emlékhelye, 36 védett parkerdeje, 30 tava és 32 oltalom alatt álló tájegysége és barlangja van. Horvátország ősszel is csodás - Legszebb barlangok Horvátországban

A horvát gasztronómia is nagyszerű és egészséges falatokkal várja a vendégeket. A finom tengeri ínyencségeket sokféle módon készítik el. Nagyon kedvelt ételnek számít a sertés és marhahúsból kevert csevapcsicsa, a pljeskavica, a paprikából készült ajvár krém és a különféle burek leveles tészta készítmények. Makarska 8 legjobb étterme

A horvát tengerpart bővelkedik a látnivalókban is gazdag szép történelmi városokban, melyek közül nehéz kiválasztani a legszebbeket. A legérdekesebbek a következők: Porec, Rovinj, Pula, Opatija, Zadar, Trogir, Split, Šibenik, Dubrovnik. A strandolás mellett érdemes némi időt szánni a felfedezésre! Pula látnivalói 

Az Adriai-tenger partja esik a legközelebb Magyarországhoz, hiszen a letenyei országhatártól autópályán juthatunk el leggyorsabban a kb. 3 órányira fekvő Rijekához, ahonnan bejárható az egész Isztriai félsziget és a Kvarner-öböl környéke is a Krk-szigettel. A 10 legszebb horvát sziget

Az Adriai-tenger a világ egyik legtisztább vizű tengere, ahol a strandolás mellett remekül lehet vitorlázni, búvárkodni, sportolni és hajó kirándulni is. Az adriai strandok közül több, mint 100 büszkélkedhet a „Kék Zászló” minősítéssel, melyet a víz tisztaságáért és a kulturált rendezett környezetért ítélnek oda Európában. Az Adriai-tenger legmélyebb pontja 1330 méteres, átlagos mélysége pedig 250 méter. Legjobb strandok Horvátországban

Az Adriai-tenger varázslatosan szép horvátországi partjai a világ legszebb tengerpartjai közé tartoznak. Sok helyen lehet köves-kavicsos öblökben fürödni, de lehet találni homokos kiépített betonos strandokat is. Split strandjai