, 2022/6/16

Ilovik szigete a Kvarner-öbölben, a nagyobb Losinj déli részén található. Az alig kevesebb mint 6 négyzetkilométeres sziget állandó lakossága körülbelül 100 fő.

ilovik

A sziget autómentes, és nagyon könnyen felfedezhető gyalogosan; alternatívaként érdemes Losinjból bérelt kerékpárt hozni, hogy a sziget ösvényeit kicsit gyorsabban bejárhassuk.

Ilovik a buja növényzetéről ismert, különösen a fenyő- és olajfákról, a szőlőtőkékről és a leander növényekről.

Ilovik látogatói közül sokan saját hajóval jutnak el a szigetre - esetleg megállnak itt egy étkezésre. Losinjban érdeklődhetünk az Ilovikot és a többi közeli kis szigetet érintő, egynapos kirándulásként szervezett hajókirándulásokról is.

Ilovik

Eljutás Ilovikra

Ilovikra több hajójárat is közlekedik, a szigetet a közeli Losinjból, Cresből, Unijéből és Susakból, valamint Pulából, Rijekából és Zadarból is elérhetjük.

A Kapetan Luka katamaránjárat közlekedik Pulából (Unije, Susak és Losinj érintésével) Ilovikba, amely az elő- és főszezonban hetente kétszer, az utószezonban pedig hetente egyszer közlekedik. A másik irányban ezzel a katamaránnal Zadarból (Silba-n keresztül) is el lehet jutni Ilovikba.

A Jadrolinija szintén rendelkezik egy heti kétszeri katamaránjárattal Rijekából Ilovikba, amely Cres, Unije és Susak érintésével közlekedik, majd továbbhajózik Mali Losinjba.

A Porat Ilovik szintén naponta többször közlekedik Mrtvaskából (közvetlenül Losinj déli pontján) Ilovikba. A menetidő mindössze 10 perc, a menetrendet a Horvát Hajózási Ügynökség honlapján tekintheti meg.

Mivel Ilovik eléggé nyugodt hely, a legtöbben egy kis kikapcsolódásra és a sziget strandjainak felfedezésére érkeznek. Vegye figyelembe, hogy egyik strandon sincs semmilyen létesítmény (öltöző, WC, frissítők), ezért kérjük, ezt tartsa szem előtt - és vigye haza a szemetét!

Strandok

A legismertebb itteni strand a kis Parzine Beach - nem kevesebb, mint egy homokos strand, fenyőfák mellett - a sziget déli oldalán. Nyugatabbra található a Parknu Beach, amely egy kavicsos strand, sekély vízzel, így nagyon alkalmas családok számára. Ellenkező esetben induljon el a part mentén sétálni, hogy megtalálja a saját kis strandhelyét.

Sveti Petar-sziget

A közeli Sveti Petar (Szent Péter) lakatlan szigeten egykor egy 11. századi bencés kolostor állt. A kolostorból alig maradt valami, kivéve egy falat, amely ma az itt található temető környezetének része. Sveti Petaron a 16. században a velenceiek egy védőtornyot is építettek, de ez is romokban hever.

Étkezés Ilovikban

Az elegáns Restaurant Esempio egy családi étterem, amely elképesztően friss tengeri és halételeket, valamint húsételeket kínál.

A Konoba Oliva egy barátságos hely, ahol nagyszerű hal-, hús- és tésztaételeket kínálnak, és a fiatalabb vendégek számára is van választék.

A Restoran Dalmatinka szabadtéri ülőhelyekkel rendelkezik, csodálatos környezetben, közvetlenül a tengerparton. Jöjjön el ide, és kóstolja meg a hal- és tenger gyümölcsei specialitásokat.

Szállás

A szigeten nincsenek szállodák, így a szállás csak magánszobákra és apartmanokra korlátozódik.

Az Apartment Romana két 4 ágyas apartmant kínál, míg az Apartment Sunrise egy 5 ágyas, két hálószobás apartman, amely közvetlenül a tengerparton található. A Blue apartman 4 férőhelyes, és a strand mellett található.

A nagyobb méretű, három hálószobás House Sara 7 férőhelyes, és csodálatos kilátás nyílik a tengerre.