, 2021/8/28

Zágrábtól 22 km-re délnyugatra a Zágráb és Károlyváros közötti régi főút mellett fekszik. A község Zágráb megye egyik legnagyobb területű községe, 229 km² területtel.

Jasztrebarszka

A város nevét a középkor egyik kedvelt vadászmadaráról a héjáról (horvátul jastreb) kapta, mely a város címerében is szerepel. Először 1249-ben említik "Jaztrabarcka" illetve "Jaztraburzca" alakban a Gutkeled nembeli István szlavón bán oklevelében mint a podgorjei várispánság és Podgorje vára közé eső terület kereskedelmi és bírói központját

Jasztrebaszka egyike azoknak a fantasztikus kozmopolita helyeknek, amelyeket feltétlenül meg kell látogatnia, ha Horvátországba látogatsz. Horvátország középső részén található, Zágráb megyében.

Tégy egy látogatást a városi múzeumba és galériába

Több mint 190 éves városi múzeuma és galériája a város történelmi, régészeti, néprajzi és kulturális örökségét, valamint a város vallását tartalmazza. A városi múzeumban egy kis borászat is található, ahol a régió 600 éves borászati múltját mutatják be. A galéria több észbontó kiállításnak ad otthont, például a város történeti gyűjteményeit és a város történetének ősi kézműves gyűjteményeit tartalmazza.

A plesivicai borút

A Plesivica borútja egy elbűvölő hely, amelyet érdemes felkeresni, miközben a várost járod. Mintegy negyven borászat található itt. Itt lehetőséged lesz megkóstolni a világszerte ismert borok széles választékát. A plesivicai borút szolgáltatásai három részre oszthatók, egyes pincészetek ínycsiklandó házias ételeket kínálnak, más pincészetek pedig csodálatos szobákban kínálnak szállást, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a plesivicai szőlőskertek által létrehozott amfiteátrumra. Ezenkívűl néhány különböző sportot is űzhet, mint például vadászatot, horgászatot, kerékpározást stb.

Fedezd fel a festői kastélyokat

A város több kastélynak ad otthont, ezek egyike az Erdody-kastély. Ez a város legrégebbi épülete, amely egy szép régi parkban található, amely a régió kertészetének műemléke. További gyönyörű kastélyok, amelyek emlékezetessé teszik a látogatást, az Orsic-kastély és a Zwilling-kastély.

Gyönyörű szakrális tárgyak

Jasztrebaszkában sok látnivaló van, a ferences kolostor és a Szent Mária-templom is ezek közé tartozik, Horvátország legmagasabb kulturális műemlékei közé sorolják. Ezen belül található egy könyvtár, amelyben értékes könyveket és régi térképeket őriznek. Egy másik szakrális objektum, amelyet szintén megtekinthet, a Szent Miklós-templom. Csodálatos időt tölthetsz ott.

Hagyományos kézművesség

A városában különböző hagyományos kézműves mesterségeket végeznek, amelyektől el fogsz ájulni. A szövés az ősi hagyományos mesterségek közé tartozik, amelyet annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben családi gazdaságokban végezték, jelenleg néhány Jasterbarsko városában élő egyén foglalkozik vele.