, 2021/8/28

A város Zágrábtól 56 km-re délnyugatra a Kulpa, a Korana és a Mrežnica folyók összefolyásánál épült ott, ahol a Dinári-hegység a Pannon-síksággal találkozik.

Károlyváros

A mai Károlyváros területe a 13. században épített Dobóc várának uradalmához tartozott. A várat a 14. században Nagy Lajos király a Czudar nemzetségnek adományozta. A vár aljában kifejlődött település mezővárosi ranggal bírt, a podgorjei főesperességhez tartozó dubovaci plébániatemplomát Szent Mihály tiszteletére szentelték, 1501-ben említették először.

A város Horvátország középső részén található, és Karlovac megye közigazgatási központjaként működik. Mintegy 55.705 fős lakosságával büszkélkedhet, hogy Horvátország egyik legváltozatosabb városa, a fő lakosok horvátok , szerbek, bosnyákok , albánok , macedónok és montenegróiak. Károlyváros július 13-án ünnepli születésnapját, amelyet a Trg bana Josipa Jelačića téren rendezett születésnapi bállal, valamint az ünnepi ülésszak crescendójával, a nyilvános elismerő díjak átadásával ünnepelnek.

A város védőszentje és védőszentje Szent József, őt március tizenkilencedikén ünneplik, a központi ünnepségeket pedig a Dubovec-i Szent József kongregációban - a nemzeti szentélyben - tartják.

A város egyedülálló földrajzi adottságainak köszönhetően ideális a túrázáshoz, hegymászáshoz, kerékpározáshoz és lovagláshoz. Rengeteg megőrzött ösvény van a város körül, különösen a nagy Kozjača-erdőben, a város nyugati szélén kezdődik, A folyók remek strandokat is biztosítanak a fürdőzéshez, a Korana folyónál van egy hivatalos strand Foginovo néven, kávézókkal, sportlétesítményekkel, ugródeszkákkal és vízimentővel.

Fesztivál is van, amelyeknek mindenképpen szerepelniük kell a városba látogatók listájának élén. Ilyen a júliusban megrendezett Károlyváros Zongorafesztiválon nemzetközi zongoraművészek lépnek fel, és végül a Nemzetközi Folklórfesztivál, amely a világ minden tájáról származó különböző kultúrák autentikus zenéjét és táncait vonultatja fel. A négy nagy folyó jelenléte a vízi sportokat is népszerűvé tette a várost, itt van rafting, kenuzás és vízilabda, hogy csak néhányat említsünk. Ez a horvát város nagyszerű látnivalókat is kínál, a népszerű helyek közé tartozik a Dubovac vár, az ozalji vár és a hadsereg múzeuma.