, 2022/11/15

Hamarosan Horvátország gyönyörű partjaira utazol, és hozzám hasonlóan szeretnéd tudni, milyen szuveníreket vihetsz haza a horvátországi nyaralásból?

szuvenír

Hagyományos horvát nyakkendő

A nyakkendő több mint egy díszítő szövetdarab. Horvátországban történelmi jelentőséggel bír, és a Nemzetközi Kendőnapon ünneplik.

Mint a legtöbb dolog az életben, a tényleges történetnek is van néhány változata, de mindegyik a horvát zsoldosokhoz köthető. A horvát katonák egyenruhájának részét képezte a "kravat". A 17. századi porosz háborúk idején a katonák a gallérjukba kötötték, hogy zárva tartsák. Ezt az eredeti nyakkendőt átvették és adaptálták a modern kultúrához, és így vált a mai divatos kiegészítővé. A mérete kb. 40*40 cm, vagyis úgy 15,75*15,75 inch.

Egy alternatív magyarázat kicsit romantikusabb. Úgy tartják, hogy amikor egy horvát férfit üzleti ügyben elhívtak, vagy veszélyes útra készült, a felesége/barátnője/jelöltje a nyakára és a gallérjára kötötte a sálját, és a férfi otthagyta, hogy emlékeztesse őt a szerelmére, amíg távol van.

Akárhogy is, a kendő a leghagyományosabb horvát tárgyak közé tartozik, és az egyik abszolút legjobb horvát szuvenír a divatrajongónak! Rengeteg helyen megtalálod őket az ország minden táján.

A zágrábi Šestine esernyő

A Šestine esernyő az egyik legfelismerhetőbb horvát szuvenír Zágrábból. A Zágráb és a Medvednica-hegység között fekvő kis faluból, Šestinéből származik, és a népviseletük része.

A 18. századból származik, és a Šestine esernyők készítésének művészete a Horvát Köztársaság védett nem anyagi kulturális javak nyilvántartásában szerepel.

Felismerhető a piros pamut rnyőről, amelynek szélein többszínű vízszintes csíkok vannak, a vastag fa szárról és a természetesen görbe gesztenyefa nyélről. A Šestine népviselet kiegészítőjeként használják rendezvényeken, ünnepségeken és folklórcélokra, és mintája a zágrábi Dolac piac standjain számos napernyőn látható.

A legenda szerint két fiatal, Jankić és Jana intenzív szerelme miatt piros, így ez a kedves horvátországi szuvenír a szerelem és a játékosság kiváló szimbóluma, nem beszélve arról, hogy az eső elleni védelem célját is szolgálja.

Ma ezt az autentikus horvát ajándékot másolatban a szuvenírboltokban kb. 150 kunáért, vagy eredetiben Zágrábban az esernyőgyártóktól kb. 600 kunáért lehet megvásárolni (600 kuna kb. 32 ezer forint, az aktuális árfolyamon).