, 2021/8/28

Šibeniktől 55 km-re északkeletre a Spas-hegy délkeleti lejtőin fekszik azon fontos út mellett, ami Dalmáciát a hátországgal köti össze. A jugoszláv időkben fontos vasúti csomópont volt a Bihács, Split, Zára és Zágráb felé menő vonalak találkozásánál. Ma a Zágráb-Split vasúti fővonal mentén Lika- és a Dalmáciai vasútvonal metszéspontja

Knin

A Spas-hegyen végzett újabb régészeti feltárások a város történetének újabb távlatokat nyitott meg. Az itt levő szakrális és világi épületek feltárása során ugyanis bebizonyosodott, hogy itt már az újkőkorban és a vaskorban is erődített település volt. A hegyen talált nagyméretű ókori település maradványait a szakemberek a római Tiniával azonosították.

A Dalmácia északi részén található Knin egy nagyon régi város, amely híres a domb tetején található királyi sziklájáról, amely uralja a városra nyíló kilátást, és messzire, a dalmát tengerpartra, a másik oldalon pedig Horvátország gyönyörű hegyeihez vezet. A város történelme a középkorig nyúlik vissza, és azóta az erőd védi a várost és lakóit, ami Kninnek egyfajta varázslatos hangulatot ad. Ráadásul Kninből nagyon egyszerűen meglátogathatod Horvátország többi szépségét is.

Információk Kninről

Egy nagyon régi város, amelyet az évszázadok során különböző kormányzók és császárok hódítottak meg, a velenceiektől a törökökig, az osztrákoktól végül a horvát birodalomig. A város jelképe a Sveti Spas erőd, amely 2 km hosszú falával Európa egyik legnagyobb erődjének számít. Innen az egész város, a hegység és Dalmácia egy része is megcsodálható.

Ha meglátogattad az erődöt, ami szinte kötelező, sétálhatsz a középkori városban, megismerheted az év során Kninben tartott kulturális eseményeket, és ellátogathatsz a hagyományos éttermekbe, ahol igazi horvátországi finomságokat fogyaszthatsz. Az itt töltött nyaralás lehetőséget nyújt az ősi hagyományok és a balkáni térség történelmének megismerésére, és kiindulópontja lehet Horvátország csodálatos városainak és természeti helyeinek bejárásának.