, 2021/8/26

Az egykori Varasd vármegye nyugati részén a Krapinica folyó völgyében fekszik.

Korpona

A kék és kristálytiszta vizű strandok mellett Horvátország nagyon érdekes úti cél azok számára, akik szeretnének többet megtudni az emberiség történelméről.

Nevét a Krapina folyóról kapta, amely mellett fekszik, az pedig a horvát krap (= ponty) főnévből való.

Minden helyen, amelyet Horvátországban meglátogatunk, találunk valamilyen történelmet, de semmi sem érdekesebb, mint Krapina. A város Horvátország északi részén található, és egy történelemmel átitatott hely, jellegzetesen középkori utcákkal és nagyszerű természeti szépségekkel, hegyvidéki területekkel és vízesésekkel. Itt találták meg a világ legnagyobb koncentrációjú neandervölgyi fosszíliáit.

Információk

Hogyan nevelték gyermekeiket a több ezer évvel ezelőtt élt emberek? Hogyan termesztették a növényeket? Milyen volt a logikájuk és életfilozófiájuk? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphatsz Korponában a Neander-völgyi Múzeumban. A város egyike azon kevés helyeknek, ahol a tudósok neandervölgyi fogakat, csontokat (kb. 1000 darab), kövületeket és a maradék ősemberi eszközöket találtak.

A felfedezések a 19. század utolsó éveiben kezdődtek. Az ott talált 1000 fosszilis csont közül az egyik legépebben fennmaradt minden bizonnyal a korponai Homo neanderthalensis koponyájának egy darabja.

Vindija-barlang

Korponától mindössze 39 km-re található a Vindija-barlang is, ahol a tudósok három női combcsontot találtak DNS-nyomokkal, amelyek nagyban hozzájárultak a neandervölgyi genom projekthez. A neandervölgyiektől származó genetikai anyag megtalálása rendkívül ritka (csak Horvátországban, Spanyolországban, Németországban és Oroszországban találtak rá), így láthatjuk, hogy Krapina a történelme miatt valóban megér egy látogatást.