, 2021/8/30

Horvátországhoz tartozó sziget az Adriai-tengerben, Dubrovniktól délre, a parttól 600 m-re. Területe 0,72 km², állandó lakossága nincs.

Lokrum

A legenda szerint a keresztes háborúból hazatérő, s a viharos tengerből Lokrumnál megmenekülő Oroszlánszívű Richárd alapította a sziget kolostorát 1192-ben, a valóságban azonban a bencések már sokkal korábban kiszemelték céljaikra az addig lakatlan szigetet. 1023-ban építették fel monostorukat, a Szent Benedek-apátságot, amely hosszú évszázadokon át az egyetlen emberi hajlék volt a szigeten

Egy gyönyörű sziget, mindössze 10 percre Dubrovnik városának régi kikötőjétől. A strandok helyett a sziget fő jellemzője a nagy középkori bencés kolostor. Ebben a kolostorban található a Vastrón másolata a Trónok harca című sorozatból, mivel a sorozatot részben a szigeten forgatták. Közvetlenül a kolostor mellett botanikus kertek találhatók. Lokrum népszerű fürdőhelye a Holt-tenger, egy kis sós vizű tó. Az óvárosra nyíló panorámáért keresd fel a Royal erődöt.

Az Adriai-tengerben fekvő sziget, Dubrovnik városától csupán egy kilométerre. A sziget remek kikapcsolódás a nyüzsgő Dubrovnikban nyaralóknak, ugyanis a szigeten nem lehet éjszakázni, mivel a sziget természetvédelmi terület. Ez a cím nem véletlen, hiszen Lokrum tele van változatos növényvilággal, főként tölgyekkel, kőrisekkel, fenyőkkel és olajfákkal.

A kolostor, az erőd és a kertek

A bencés kolostor viseli a leglátogatottabb turisztikai látványosság címét. A kolostor a 10. század elejéről származik. Úgy tartják, hogy a szerzetesek a 15. században hagyták el a szigetet. Az álló részeiből múzeumot és éttermet alakítottak ki. A múzeumban a sziget történelmét, valamint a Trónok harca című sorozatot mutatják be.

Ide látogatva egy olyan szigetre látogathatsz el, ahol esélyt kap arra, hogy a kolostorban lévő Vastrón replika alapon ülhetsz.

A sziget egykor Habsburg Maximilian Ferdinánd főherceg tulajdonában volt, és volt egy kastélya a szigeten. Sajnos a kastély nem maradt fenn az idők során, de az összes csodálatos növény, amit Dél-Amerikából hozott, megmaradt. Az óriás agávéktól kezdve a pálmákig, és az őshonos növények a kolostor kerengőkertjében és botanikus kertjében is megtalálhatók. A növényvilág mellett Maximilian Ferdinánd pávacsaládokat is hozott a Kanári-szigetekről, és Lokrum ma is az otthonuk.

Egy másik történelmi örökség a Fort Royal kastély, amelyet a franciák építettek uralmuk idején, de később az osztrákok "Maximilián tornyának" nevezték el. Feltétlenül fel kell másznod az erőd tetejére, ahonnan pompás kilátás nyílik az óvárosra.

A sziget sziklás strandjai

Strandjai és öblei nemcsak a turisták, hanem a Dubrovnikból érkező helyiek körében is népszerűek, ilyen például a Portoč strand. Az egyik legnépszerűbb strand a Ploče , amelynek palánkjai a természet művei, és tökéletesek a napozásra és a mediterrán időjárás élvezetére. A természet alkotása a sziget keleti oldalán található Holt-tenger is.

A tó a sziget barlangjaiból és hasadékaiból kapja a vizet, sőt, egy nagy barlang beomlásával alakult ki. A Holt-tengert a búvárok is imádják.

Sok-sok eldugott öböl és más kisebb strandok is várják a látogatókat, fehér kavicsokkal és tiszta tengerrel. Kétségtelen, hogy találni fogsz egy szép, csak neked való helyet. Szinte minden strand közelében találhat egy bárt, ahol egy kis frissítővel megpihenhetsz a fürdőzés közben.

Számos legendája közül az egyik az Oroszlánszívű Richárd 1192-es hajótörésének legendája.

A Lacroma étterem és a Konoba Rajski Vrt tökéletes választás, ha teljes értékű, durva ebédre vágyik.

Ha Dubrovnikban tartózkodsz választhatsz a Lokrum-szigeti gyalogtúra és a félnapos Lokrum-szigeti túra közül, és meglátogathatod a szigetet.

Dubrovnik egyik legismertebb nudista strandja a szigeten található.