, 2021/8/30

Lošinj horvát sziget az Adria északi részén, a Kvarner-öböl szélén. Területe 75 km², partvonala 112 km, lakossága kb. 9000 fő. Az északi részén 5 km széles, Mali Lošinjnál viszont csak 250 m széles. Legmagasabb pontja a Televrin, 588 méter.

Losinj

Nyári átlaghőmérséklete 24 fok. Klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális. Legfontosabb megélhetési forrása a turizmus, ezen kívül halászattal és olajbogyó-termesztéssel is foglalkoznak. Legnépesebb települése Mali Lošinj.

A csodálatos természetéről híres Losinj Horvátország egyik népszerű nyaralóhelye. A sziget legnagyobb városa, egyben a fő üdülőhely is, és a turisták is szívesen időznek a Cikat-öböl környékén. Azoknak való, akik egy csendesebb helyet keresnek a kikapcsolódáshoz. A szigeten számos látnivaló található, ezenkívűl különböző szórakoztató tevékenységek, például delfinmegfigyelő túra és szörfözés is elérhető. További jellegzetességei a nagyszerű strandok a tiszta kék tengerrel.

Többek között azért ismert, mert különböző növényeknek és a kék tengernek ad otthont. A sziget büszke tulajdonosa az "Európa ezüst virága" díjnak, amelyet zöld területeinek, életminőségének, a hagyományok és a történelem ápolásának köszönhet. A sziget 30 másik szigettel és zátonnyal együtt alkotja a Losinj-szigetcsoportot.

Látnivalók és tennivalók

A sziget szinte minden része gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. A templomok, kolostorok és az ókorból származó maradványok pontosan ezt emelik ki. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik Kula, az Apoxyomenos Múzeum, a Losinj történelmi víz alatti park és a szabadtéri múzeumnak számító Osor városa. A Kula, vagyis az angolok tornya egy múzeum-galériás tér Veli Losinj városában.

Állandó kiállításával a sziget hosszú múltra visszatekintő tengeri hagyományait mutatja be. Az Apoxyomenos Múzeum egy egyedülálló múzeum, amelyet egyetlen műalkotásnak, Apoxyomenos szobrának szenteltek. A múzeumban megismerheted a fiatal sportoló, Apoxyomenos történetét. A történelmi víz alatti park a Mali Losinj-i búvárközpont része, és kiállítása 5-15 méter mélyen van a vízben.

Nem kell tapasztalt búvárnak lennie ahhoz, hogy meglátogasd ezt a múzeumot, mivel profi idegenvezetővel várják a turistákat. Osor városa egy városi múzeum, mivel kertjei és parkjai az ősi villákra és a reneszánsz kolostorokra emlékeztetnek. A város számos rendezvénynek ad otthont, amelyek közül az Osor-i zenés esték rendkívül népszerűek. Számos különböző sportolási és szórakozási lehetőségre talál ajánlatokat.

A búvárkodástól, a szörfözéstől és a vitorlázástól kezdve az ejtőernyős ugráson át a vadászatig és a hegymászásig mindenre van valami. Kétségkívül a turisták kedvenc tevékenysége a delfinmegfigyelő túra. A 3 órás túra során amellett, hogy lehetőségünk nyílik delfineket látni, többet is megtudhatunk ezekről a csodálatos állatokról. Ha a túra során nem látsz delfineket, akkor még egy ingyenes túrára van lehetősége.

A sziget strandjai

Szigetének meglehetősen hosszú a partja, és ezzel együtt számos strandja is van. A strandok többsége kavicsos vagy sziklás, néhány homokos strandot rejt. A strandok mellett több öböl is található kis barlangokkal vagy sziklákkal, amelyek nagyszerű magányt és elvonulást kínálnak a tömegből. Büszkélkedhet jó néhány kék zászlóval kitüntetett stranddal. A szigetet körülvevő Adriai-tenger valóban csodálatos, és a víz szinte mindenhol kristálytiszta. A nagyobb strandok, valamint a városi strandok közelében éttermek, kávézók és bárok találhatók, míg másokat mediterrán erdők vesznek körül.