, 2021/8/28

Šibenik központjától légvonalban 8, közúton 13 km-re északkeletre, Dalmácia középső részén, a Krka Nemzeti Park déli szélén, a Skradini vízesésrendszer felett fekszik. Itt található a nemzeti park egyik bejárata. A faluból szerpentin és gyalogösvény visz le a vízesésekhez és a nemzeti park turistaútjaihoz.

Lozovac

Területe évszázadokig velencei uralom alatt volt. 1797-ben a Velencei Köztársaság megszűnésével a Habsburg Birodalom része lett. 1806-ban Napóleon csapatai foglalták el és 1813-ig francia uralom alatt állt. Napóleon bukása után ismét Habsburg uralom következett, mely az I. világháború végéig tartott. A településnek 1857-ben 326, 1910-ben 586 lakosa volt.

Egy település, amely a Krki Nemzeti Park bejáratánál, Šibeniktől körülbelül 15 kilométerre található. A település a dalmát Zagorán terjeszkedik, ezért könnyen élvezheti a dalmát természeti jelenségeket. Rengeteg apartman, kemping, valamint magánszálláshely kínál szolgáltatást az ide látogató turistáknak, akik itt szeretnék tölteni az éjszakát.

A Marina mini kemping itt található, körülbelül 2,5 kilométerre a Krka nemzeti parktól.

A mediterrán fenyőfákkal, olajfákkal és szőlőtőkékkel borított területen található kemping több mint száznegyven vendégnek nyújt szállást, és Lozovacban kihagyhatatlan úti cél. Ha valaki szereti a nyugalmat és a csendet, akkor a kemping őket is kielégítette. A kínált transzferszolgáltatásnak köszönhetően tökéletes kiindulópont a Horvátország ezen részén található számos más turisztikai látványosság meglátogatásához.

A Krka nemzeti park mellett Skradin is körülbelül 5 kilométerre van a tábortól. A Kornati nemzeti park 35 kilométerre, Sibenik pedig mindössze 12 kilométerre található. Ez a közelség megkönnyíti a turisták számára, hogy a különböző helyeket különösebb küzdelem nélkül látogassák meg. A parknak öt fő bejárata van, ez csökkenti a parkba érkezők zsúfoltságát, és lehetőséget ad a látogatóknak, hogy még az autópályán választani tudjanak a bejáratok között.

A bejárattól a parkon belül található etno faluba lehet eljutni. Ez a legközelebbi bejárat azok számára is, akik közvetlenül Visovac szigetére szeretnének menni. A Krka nemzeti park egész évben gyönyörű látványt nyújt, minden korosztálynak egyaránt alkalmas, így ha Horvátországban jársz, érdemes egy-két napot eltölteni a látogatással. Különlegessége a nyárnak, hogy a parkban található vízesések legalsó részénél lehet úszni, mert ilyenkor a víz meleg és tiszta. A park számos vezetett kirándulást is kínál, például hajókirándulást Visovac szigetére, a Krka kolostorhoz, valamint a Trosenj és Necven erődökhöz.