, 2021/8/28

Adria északi részén, a Kvarner-öböl nyugati szélén, Losinj szigetén egy északnyugat-délkeleti irányú szűk és mély öböl délkeleti végében található. Az öböl csak az északnyugati részén érintkezik a tengerrel, ám hogy az öbölből kelet felé is ki lehessen jutni a sziget legszűkebb részének átvágásával megépítették a Privlaka-csatornát.

mali losinj

A tengeri turizmus nagyon fontos kikötője, mivel félúton helyezkedik el az Isztria és Dalmácia között. Közigazgatási szempontból Mali Losinj község 223 km² területen fekszik magában foglalva nemcsak Losinj szigetét, de a Cres-sziget déli részét is a Koromačno és Ustriba-öböltől délre. Hozzátartozik még néhány kisebb sziget Unije, Ilovik, Susak, Male Srakane, Vele Srakane és néhány lakatlan szigetecske.

Sokat nyújt az évente érkező turisták számára. Nagyon sok kavicsos strand és öböl található itt, mindegyik kristálytiszta Adriai-tengerrel. A város Losinj szigetének legnagyobb városa, múzeumai pedig a népszerű turisztikai látványosságok közé tartoznak. Nyáron a 19. századból származó tengerészkapitányi házak szálláshelyekké válnak. Ebben a városban található a Losinj történelmi víz alatti park, valamint az Aproxyomenos múzeum. Ugyan csak itt található a tengeri teknősök mentőközpontja is. Vízi sportokat is kipróbálhat, mint a szörfözés vagy a katamarán vitorlázás.

Mi a teendő Mali Losinj városában?

Két múzeum található: az Apoxyomenos Múzeum és a Losinji történelmi víz alatti park. Az Apoxyomenos Múzeum egyedülálló múzeum a régióban, mivel csak egyetlen kiállítási tárgynak, az Apoxyomenos bronzszobrának van szentelve. Az Apoxyomenos egy tökéletes testi arányokkal rendelkező fiatal atléta volt, a szobrot 1997-ben fedezte fel az egyik turista.

A múzeumban megnézheted a szobrot, és megismerheti az Apoxyomenos eredeti történetét. A történelmi víz alatti park a Čikat-öbölben található Diver Losinj búvárközpont része. A parkban 11 különböző, 5 és 15 méter mélyen a vízben elhelyezett exponátort láthatunk.Ezek közül néhány ókori amforák és 16. századi ágyúk másolatai. Nem fontos, hogy tapasztalt búvár legyél, mivel búvároktató fog kísérni.

Amit még érdemes meglátogatni Mali Losinjban, a finom illatok kertje. Ez a kert több mint 250 sziget gyógynövényének ad otthont, és egy szakszerű idegenvezetővel többet is megtudhat róluk. Ezenkívül a kertből csodálatos kilátás nyílik Losinj öbleire. Érdemes megnézni az 1450-ből származó Szent Márton templomot, valamint a Szűz Mária születése plébániatemplomot is.

A sziget történelme a haditengerészethez és a hajóépítéshez kapcsolódó hagyományokkal rendelkezik, számos, a vitorlázáshoz kapcsolódó tevékenységet kínálnak. Részt vehetsz vitorlázási élményprogramon, vagy kipróbálhatod a katamarán vitorlázást. A búvárkodás egy másik tevékenység, amelyet a turisták szívesen végeznek Losinjban.

Mali Losinj strandjai

Számos strand van, a nyaralás minden napján egy újat fedezhetsz fel. A legszebb strandnak a Sunčana Uvala öbölben található Veli Žal strandot tartják. A strand megkapta a Kék zászlót a tiszta tengerért. Ezen a strandon eltöltött nap nem lesz unalmas, mert számos vízi sportot kipróbálhatsz. Ennek a kavicsos strandnak van egy kikövezett része, ahol lehetőség van a napozás élvezetére.

Čikat-öbölnek van egy hosszú homokos strandja, valamint egy kavicsos strandja. Mindkettőt fenyőerdők veszik körül. A Čikat-öböl kempingjében található az aquapark medencékkel és tengervízzel töltött vízi utakkal. Az aquapark egy nagy úszómedencével, hidromasszázs-berendezéssel ellátott rekreációs medencékkel és vízi attrakciókkal rendelkezik. Van egy medence nyitott csúszdával és több mint 100 méter hosszú zárt csúszdával is. Néhány további említésre méltó strand: Silver Bay, Valdarke és Cape Madonna.

Miközben a Čikat-öbölben gyönyörködsz, látogasd meg az 1858-ban épült Boldogságos Szűz Mária kápolnát.

Kóstold meg mindenképp a prosciuttót, a sózott szardellát és a kagylósót, amelyek a sziget legjobb ételei közé tartoznak.