, 2024/2/28

Ha a gyermeknek olyan tünetei vannak, mint nem megfelelő súlygyarapodás, csökkent étvágy, gyakori bukás vagy reflux, ételallergiák és intoleranciák, vagy vérzés a székletben, érdemes felkeresni egy gyermek-gasztroenterológust.

De pontosan milyen tünetekkel forduljunk szakemberhez, és mit várhatunk a vizsgálattól?

Mivel foglalkozik a gyermek-gasztroenterológus?

A gyermek-gasztroenterológia az orvostudomány azon ága, amely a gyermekek emésztőrendszeri és táplálkozási betegségeivel foglalkozik. A szakterület magában foglalja az emésztőrendszeri betegségek diagnosztizálását és kezelését, mint például ételallergiák, fertőzések, gyulladásos bélbetegségek és táplálkozási problémák.

A gyermek-gasztroenterológusok olyan szakorvosok, akik különleges képzést kaptak a gyermekkori emésztőrendszeri betegségek diagnosztizálására és kezelésére. Ezek a betegségek széles skálát ölelnek fel, beleértve, de nem korlátozva az ételallergiákat, a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket, a krónikus hasmenést, a székrekedést, a gyomorégést, a refluxot, a gyulladásos bélbetegségeket (mint például a Crohn-betegség és az ulceratív colitis), a májbetegségeket és a táplálkozási problémákat.

Milyen panaszokkal vigyük a gyermekünket gyermek-gasztroenterológushoz?

A szülők leggyakrabban a következő panaszokkal fordulnak gyermekükkel gasztroenterológushoz:

 1. Nem megfelelő súlygyarapodás: Ha a csecsemő vagy gyermek nem nyer súlyt az elvárható ütemben, ez aggodalomra adhat okot. A súlygyarapodás elmaradása különböző emésztőrendszeri problémákra, táplálkozási nehézségekre vagy felszívódási zavarokra utalhat.

 2. Csökkent étvágy: Amikor a gyermek étvágya hosszabb ideig csökkent marad, ez szintén indokolttá teheti a gasztroenterológiai vizsgálatot, mivel az étvágytalanság mögött komolyabb emésztőrendszeri problémák is meghúzódhatnak.

 3. Széklet állagának megváltozása: A gyakori hasmenés, székrekedés vagy a széklet állagának változása jel lehet emésztési zavarokra, intoleranciára vagy egyéb emésztőrendszeri betegségekre.

 4. Gyakori bukás vagy reflux: Különösen csecsemőkorban gyakori panasz, amikor a gyermek étkezések után rendszeresen visszaöklendezik. Ez normális lehet egy bizonyos korhatárig, de ha a tünetek súlyosak vagy hosszú ideig fennállnak, gasztroenterológiai probléma állhat a háttérben.

 5. Ételallergiák és intoleranciák: Hasi fájdalom, puffadás, hányás, hasmenés, vagy akár bőrreakciók (pl. ekcéma, csalánkiütés) jelentkezhetnek, ha a gyermek ételallergiás vagy intoleráns bizonyos élelmiszerekkel szemben.

 6. Vérzéses széklet: Ez komoly aggodalomra ad okot, mivel bélgyulladások, polipok vagy más súlyosabb állapotok jele lehet.

A fent említett panaszok mellett a gasztroenterológushoz fordulhatnak a szülők krónikus hasfájás, fokozott gázképződés, vagy az emésztőrendszeri fejlődési rendellenességeinek gyanúja esetén is. Ezek a tünetek a gyermek életminőségét jelentősen befolyásolhatják, és szükségessé tehetik a gasztroenterológiai vizsgálatot annak érdekében, hogy megfelelő diagnózist állíthassanak fel és kezelést kezdeményezhessenek.

Milyen vizsgálatokat végez a gasztroenterológus?

A gyermek-gasztroenterológus által végzett vizsgálatok különbözőek lehetnek, attól függően, hogy milyen panaszokkal vagy tünetekkel fordul a beteg hozzájuk. Ezek közé tartozik a fizikális vizsgálat, amely során az orvos felméri az általános egészségi állapotot és megvizsgálja a hasat, hogy fájdalomra vagy rendellenességekre bukkanjon. 

A laboratóriumi tesztek, mint vér-, vizelet- és székletvizsgálatok segíthetnek fertőzések, gyulladások és májbetegségek azonosításában.

Az endoszkópia és a kolonoszkópia lehetővé teszi a nyelőcső, a gyomor, a vékonybél és a vastagbél belső vizsgálatát, szükség esetén szövetmintavétellel. 

Ultrahangvizsgálat a hasi szervek, mint a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy állapotának értékelésére szolgál. CT vagy MRI vizsgálatok részletes képeket készítenek, amelyek segítenek nagyobb rendellenességek azonosításában.

Allergiatesztek ételallergiák vagy intoleranciák kimutatására, légzési tesztek bizonyos baktériumok, például a Helicobacter pylori jelenlétének ellenőrzésére, pH-mérések a nyelőcső savasságának mérésére, valamint manometria a nyelőcső izmainak és záróizmainak mozgásának vizsgálatára használatosak. Ezek a vizsgálatok segítik az orvost a diagnózis felállításában és a kezelési terv kidolgozásában.

Milyen terápiákat írhat elő az orvos?

A gyermek gasztroenterológiai betegségének kezelése a diagnózistól, a tünetek súlyosságától és az alapjául szolgáló októl függ. A kezelési lehetőségek széles skáláját magukban foglalhatják, amelyek célja a tünetek enyhítése, az állapot kezelése és az egészség hosszú távú javítása. Íme néhány gyakori kezelési forma, amelyeket gyermek-gasztroenterológiai problémák esetén alkalmazhatnak:

 • Gyógyszeres kezelés: Gyulladáscsökkentők, protonpumpa-gátlók (a gyomorsav termelésének csökkentésére), antibiotikumok (fertőzések kezelésére), antidiarrhoealis szerek (hasmenés ellen), valamint laxativumok (székrekedés kezelésére).

 • Diétás változtatások és táplálkozási terápia: Bizonyos élelmiszerek elkerülése, különleges diéták követése vagy táplálékkiegészítők alkalmazása az emésztés javítása és az ételallergiák vagy intoleranciák kezelése érdekében.

 • Endoszkópiai eljárások: Bizonyos esetekben terápiás céllal végzett endoszkópiás eljárásokra is sor kerülhet, például polip eltávolítására vagy szűkületek tágítására.

 • Sebészeti beavatkozások: Súlyosabb esetekben, például bizonyos típusú bélbetegségek, elzáródások vagy súlyos reflux esetén sebészeti beavatkozásra lehet szükség az állapot javítása érdekében.

 • Tüneti kezelés: Fájdalomcsillapítás és más tünetek, mint a hányinger kezelése, hogy javuljon a gyermek életminősége.

 • Pszichológiai támogatás: Egyes esetekben pszichológiai vagy pszichiátriai támogatásra is szükség lehet, különösen, ha a gyomor-bélrendszeri betegségek pszichoszociális hatásokkal járnak.

 • Krónikus betegségkezelés: Az olyan krónikus állapotok, mint a gyulladásos bélbetegség (pl. Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) hosszú távú kezelési stratégiákat igényelnek, beleértve a gyógyszeres kezelést, a diétát, és esetlegesen sebészeti beavatkozást.

A kezelés mindig személyre szabott, figyelembe véve a gyermek egyedi igényeit, az alapbetegség természetét és a tünetek súlyosságát. A cél a gyermek életminőségének javítása, a tünetek enyhítése és a hosszú távú egészségügyi kimenetelek optimalizálása.