, 2021/8/29

A város és kikötő Bujétól 15 km-re délnyugatra, az Isztriai-félsziget nyugati partján Umag és Poreč között a Mirna folyó torkolatánál fekszik. Maga a városmag egy félszigeten helyezkedik el, amely egykor sziget volt.

Novigrad

Területe már a bronzkor óta lakott. Az ókorban görög kolónia majd a rómaiak "Emona" nevű települése állt a helyén. A félszigeten, ahol a mai városmag áll először csak egy villagazdaság volt, melynek védelmére a késő ókorban vár is épült és amely a 4. és 7. század között városias településsé nőtte ki magát.

A városba belépve feltűnik a nyugodt környezet, ehhez nagyban hozzájárul az a tény, hogy az összesen 5000 lakosból körülbelül csak 3000 ember él a városban. A lakosok többsége horvát, míg a lakosság jelentős részét isztriai olaszok alkotják. A helység megőrizte középkori szerkezetét és elrendezését, szűk, kanyargós utcákkal és kis boltokkal. A középkori erődítmény is jól megmaradt, a városfal, a csatfalak és a két kerek torony még mindig erősen állnak.

Gazdag történelmének és kultúrájának bizonyítékai jól megőrződtek a város egész területén, némelyikük olyan egyértelmű, mint a várost körülvevő fal, míg néhányuk finom, és keresni kell őket. Hol érdemes keresgélni, a Lapidarium Múzeum, Novigrad román kori kriptája vagy a Gallerion osztrák-magyar haditengerészeti múzeum.

Az ideális feltételek megléte a szőlőtermesztés növekedéséhez vezetett, ez pedig lehetőséget nyújt a turistáknak arra, hogy a legjobb borok közé tartozó borok fogyasztásában gyönyörködhessenek. Az egész évben megrendezett különböző fesztiválok egyedülálló lehetőséget kínálnak a kultúrával és a város őslakosaival való interakcióra. Az egyik legjelentősebb fesztivál a Gnam Gnam fesztivál, amelyet egész évben rendeznek Novigrad kulináris értékeinek elismeréseként, és ami igazán különlegessé teszi, az az, hogy sorozatban kerül megrendezésre, és minden sorozat egy adott alapanyagra összpontosít.

Látogass el az Antenal-Mirna madárvédelmi rezervátumba, és próbáld ki a madármegfigyelést a lélegzetelállító természeti táj közepén. Érdeklődési körtől függetlenül, akár a sport, a kulturális események, a koncertek, a gyerekzsúrok vagy az éjszakai élet szenvedélye, ez a halászváros a megfelelő hely.