, 2021/8/29

a hajóskapitányok és a legfinomabb horvát vörösbor szülőföldjeként tartják számon. Az Adriai-tengeren található, ez Horvátország második legnagyobb félszigete

Pelyesac

Dél-Dalmáciában található Dubrovnik-Neretva megye részeként. A bosznia-hercegovinai Klek-félszigettől a Mali Ston-öböl választja el, ez választja el a horvát szárazföldtől is.Távolabbi nyugati végén található a Pelješac-szoros, amely a félszigetet Korčula szigetétől választja el.

A félszigetet a történelem során különböző neveken emlegették, mint például Stonski Rat, Puncta Stagni, Ponta di Stagno és Sabbioncello.

A félsziget szinonimája a Ston városfal, amely egy kitűnő hely a látnivalók megtekintésére. Három erődből, negyvenegy toronyból, hét bástyából, négy előfalból és egy vízzel teli vizesárokból állnak, olyan panorámát nyújtanak a félszigetre és a közeli szigetekre, amely páratlan.

Az egyedülálló földrajzi adottságaival az egyik legizgalmasabb hely a túrázáshoz, és sok nagyszerű túravezető szervez kirándulásokat, amelyek felfedik ennek a hegyvidéki régiónak a csínját-bínját. A rengeteg szőlőültetvény és olajkert is lehetőséget nyújt arra, hogy megkóstoljuk a világ legjobb borai közül néhányat. Júliustól szeptemberig a legmegfelelőbb időszak a félsziget meglátogatására, hogy szemtanúja lehess a hagyományos módszerekkel végzett sótermelésnek, amely a középkorig nyúlik vissza, amikor a só olyan értékes volt, mint az arany.

Bámulatosan szép homokos strandok találhatók, mint például Prapratno, Podobuce, Orebic, Viganj és Zuljana, valamint az északi parton Divna és Duba csodálatos kavicsos strandjai. Az utcákon és a falvakban sétálva még mindig érezni lehet az ókori illír és görög lakosok hangulatát. Az olyan ősi templomok, mint a ferences kolostor a gótikus stílusú kolostorral és a román stílusú Szent Miklós-templom, szintén remek lehetőségek.

A félszigetre a tengeren keresztül lehet eljutni a legközelebbi szigetekről komp, gyorsjáratú hajó vagy taxicsónak segítségével, de lehetőség van arra is, hogy a legközelebbi városokba, Splitbe vagy Dubrovnikba repüljön, majd busszal eljusson erre a félszigetre.