, 2021/8/27

A Neretva folyó deltavidékén kívül a Dubrovnik-Neretva tartományhoz tartozik még az a keskeny partvidék is, amelyet egy hegylánc a szárazföldi belső területektől elválaszt.

Raguza

Város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adria partján. Dubrovnik-Neretva megye székhelye, lakosainak száma 43 728. Az Adria gyöngyének nevezett várost korábban a Délszláv Athénnek is titulálták.

Raguza (Dubrovnik ) fallal körülvett óvárosa kompakt, területe mindössze 1,5 km (1 mérföld). Az óváros keleti oldala felé található a Ploce negyed, néhány luxusszállóval és szállással. A délnyugati részen található Lapad helyi területe, ahol számos strand és szálloda található; a város északnyugati részén pedig Gruž, a kikötő, ahonnan komphajók indulnak a dalmát tengerpartra, valamint a közeli Elaphiti-szigetekre, Mljetre és Korculára.

A várost az UNESCO védi kivételes építészete és elhelyezkedése miatt. A 13. században épült, és 1667-ben katasztrofális földrengés érte. Ettől függetlenül a város még most is megőrzi egyedi formáját. A gótikus, reneszánsz és barokk épületek megannyi példáját találod Dubrovnikban, amelyek mesterien keverednek és harmonikusan szerveződnek, hogy ritka és szokatlan látványt nyújtsanak a városnak.

Séta a raguzai falakon

A falai teszik különlegessé a horvát várost. Bár az óváros viszonylag kicsi, a felülről nyíló kilátás minden méterrel megváltozhat. A városfalai nemcsak látványos kilátást nyújtanak Dubrovnikra, hanem bepillantást engednek abba a különleges varázsba is, ami miatt évente több ezer látogatót vonz.

Nem véletlenül az egyik leglátogatottabb város az Adriai-tenger partján. A város Horvátország legdélebbi részén fekszik, és tökéletesen alkalmas egy hétvégi kirándulásra Európa bármely pontjáról, lehetőleg késő tavasszal vagy kora ősszel. Ha már tervezed, hogy odautazol, jobb, ha nem hagyod ki ezt a várost. Az Adria gyöngyszeme című útikönyvemet.

Ha a városban való tennivalókról van szó, a legjobb, ha sétát teszünk a város régi városfalain (horvátul: Dubrovačke gradske zidine), amelyek természetesen az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek, és Raguza egyik legfestőibb látnivalói közé tartoznak. A városfalakat részben újjáépítették az 1990-es évek szörnyű háborúja után, 1,2 mérföldön át vezetnek az óváros körül, és hihetetlen kilátást nyújtanak a helyre mindenféle szögből.

A falak főbejárata közvetlenül az óváros főkapuja előtt található, ahová 70 kunáért, azaz körülbelül 9 euróért vagy 11 amerikai dollárért kell jegyet váltani. Tudom, hogy ez elég sok pénznek tűnhet, de higgyétek el nekem, hogy minden fillért megér.

Látogass el az Elafiti szigetcsoporthoz

Tagadhatatlan, hogy sok a turista, ezért ha el akarsz menekülni a tömeg elől, akkor a főkikötőből gyalogos személyhajóval indulj el az Elafiti-szigetcsoporthoz. A hajós túrákhoz ebédet és különböző megállókat tartalmazó csomagok is rendelkezésre állnak, hogy élvezhesd a tengerben való fürdőzést és az elszigetelt tengerparti öblöket.

Utazz a drótkötélpályával

Ha igazán lélegzetelállító módon szeretné élvezni a városra és az Adria kristálykék vizére nyíló kilátást, szálljon fel a dubrovniki drótkötélpályára. A tetején élvezheti a Napóleon által 1812-ben épített császári erőd felfedezését. Ha itt tartózkodva romantikus élvezetre vágysz látogass el a Panorama Bar & Restaurantba, ahol a helyi konyha ínycsiklandó fogásai mellett még több lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhet.