, 2021/8/30

Zárától légvonalban 54 km-re északnyugatra, Pagtól légvonalban 30 km-re nyugatra, Mali Lošinjtól 22 km-re délkeletre az azonos nevű szigeten, annak legszűkebb részén fekszik. Silba szigetét keletről Olib, nyugatról Premuda szigete fogja közre.

Silba

A sziget első ismert lakói az i. e. 1. évezredben az illírek egyik törzse a liburnok voltak, akik kitűnő tengerészek hírében álltak. Őket a rómaiak követték, akik megalapították saját településüket. Akkor a szigetet még erdő borította. Az illír és a római kultúra hatása egészen a 11. századig nyomon követhető. Silbát Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár említi először a 10. században „A birodalom kormányzásáról” szóló művében.

Egy sziget Észak-Dalmáciában, amely híres strandjairól és az évi napsütéses órák számáról. Az északkeleti kikötőtől a délnyugati kikötőig körülbelül 10 perc alatt lehet elsétálni, mivel a sziget a nyolcas szám alakját formálja. A strandokat messzebb is elérheted, akár taxival is eljuthatsz a kicsit távolabbi strandokhoz. A nagyobb és kisebb, eldugott strandok mellett a sziget fő látványossága a négy öböl, amelyek szerte a területen helyezkednek el.

A sziget

Észak-Dalmáciában található, érdekes alakot öltve a 8-as számmal. Ennek az alaknak köszönhetően az északkeleti kikötőtől a délnyugati kikötőig körülbelül 10 perc sétát vesz igénybe. Azt hiszem az egyik leghíresebb tény a szigetről, hogy évente 2570 órát süt a nap, és ez a napfényes órák száma. Emellett amiért ez a sziget igen látogatott, hogy itt található néhány a legnépszerűbb horvát strandok közül.

Néhány öböl a sziget körül a strandok mellett a sziget fő földrajzi jellemzője. A gyalogosok szigeteként ismert, mivel a helyi vállalkozások által használt autókon kívül minden autó tilos. A sziget könnyen megközelíthető, akár Zadarból, akár Mali Losinjból. A turisták legnépszerűbb nevezetessége a Toreta. A Toreta egy csigalépcsővel ellátott sima torony. A torony tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Földközi-tengerre és a környező szigetre.

A falu központban a torony mellett jó néhány étterem, kávézó és üzlet található.

Strandok és öblök

Sotoreeshche a fő nyilvános strand, és Mul kikötője közelében található. A strand fő jellemzője a tiszta, sekély tenger homokos aljjal. Zalic nyugati kikötője közelében számos strand található csodálatos fehér kavicsokkal. A faluból körülbelül 10 perc alatt eljuthat a legközelebbi strandra. Azok számára, akik szeretik a magányt, ott van Mavrovo nudista strandja.

A sziget déli oldalán négy csodálatos öböl található, amelyekhez a falutól körülbelül 45 perc alatt lehet eljutni. A Vele Stene a sziget egyetlen olyan része, ahol a part sziklás és meredek lesz. Ha jachton érkeztél a szigetre, időzz el a Port Sv. Ante kikötőben, amely a vitorlázók kedvenc helye, mivel jó védelmet nyújt a szelektől. Nozdreben a természet tettei láthatók. Ez az öböl jellegzetes a tenger által kivájt lapos sziklaalakzatokról. A falu északi oldalán található a Pernastica-öböl, amelyet a sziget egyik legszebb öblének tartanak. Pernastica nagyszerű hely, ahol élvezheted a csodálatos Adriai-tengert, és várhatod a naplementét.

Az egész szigetet gyalogos zónává nyilvánították, a helyi üzleti ügyek intézésére várják a járműveket, autóval nem lehet közlekedni.

A szigeten volt olyan időszak, amikor "falusi királyt" választottak, és a király koronája még mindig a plébániatemplomban van.