, 2021/8/30

A szigetet északnyugatról Drvenik Veli, keletről Brač, délkeletről Hvar, északkeleről a kontinens határolja. Drveniktől a Nagy Šoltai-csatorna, Bračtól a Splitska vrata, a kontinenstől a Spliti-csatorna választja el. Hosszúsága 19 km, legnagyobb szélessége 4,9 km, területe 58,98 km².

Solta

A szigetet már az i. e. 4. században említik „Olyntha” néven. Később „Osolent”nek hívták. A horvátok megérkezésével a nevet „Sulet” formára horvátosították. A sziget az újkorig viselte ezt a nevet, amikor a velencei hatóságok befolyása alatt a horvát nevet Solta (Šolta) alakúra romanizálták. Ennek elterjedésében nagy szerepet játszott a 19. századi osztrák-magyar térképészeti felmérés, mely térképein az elnevezésekben az olasz neveket vette alapul

A szigete egyike azoknak a helyeknek, ahol az egész napot a tengerparton pihenéssel töltheted. Ez az érdekes és kicsi sziget tökéletes egynapos kirándulásra, de akár több napra is, ha a következő kalandok kikötőjének választod. Közel van Brac szigetéhez, és Splittől délre is található, így könnyen megközelíthető. A helyi termékeiről, a tiszta kék tengerről és Diocletianus kedvenc lagúnájáról ismert.

Egyre népszerűbbé vált. A turizmus mostanra nagyon fejlett. A szigetre naponta hat kompjárat és egy katamarán motorcsónak közlekedik, amelyek mindegyike Splitből indul. A kompjárat kevesebb mint egy órát vesz igénybe, a katamaránon pedig körülbelül 30 percet. Azonkívül, hogy a sziget paradicsomi célpont a tengerparton való lazításhoz, helyi termékeiről is ismert. Lehetőség van helyi borkóstolásra, házi mézkóstolásra, helyi olívaolaj kóstolásra stb.

Egyébként az olajfák 1000 évesek, és az olajuk az egyik leghíresebb a világon. Az építészet tipikus dalmát - kőházak és utak. A lakott falvak: Maslinica , Rogač , Nečujan és Grohote. Az ucky ucky nem nagyon lakott, de sok érdekes strandot és kis természetes öblöt rejt. Északi partja közelében hét kisebb sziget található - egy természeti csoda, amelyet meglátogathatsz, ha elég szerencsés vagy, és van egy hajód. Még ha ez nem is így van, a helyiek szívesen elviszik egy sétára ezeken a szigeteken.

Nem rendelkezik hatalmas katedrálisokkal, bevásárlóutcákkal vagy különböző étkezési lehetőségekkel, de megéri meglátogatni.

Vannak akik csak azért látogatnak el erre a szigetre, hogy megvásárolják a híres Tvrdic mézet.

Bérelhetsz kerékpárt, és végig tekerhetsz az olajfa- és fügeültetvényeken.

Maslínica faluban található a sziget legjobb étterme, a Sakajet.

Venned kell legalább egy üveg olíva olajat, ne hagyd ki.