, 2021/8/29

A város Horvátország északnyugati részén a szlovén határtól 5 km-re, Zágrábtól 20 km-re nyugatra a Száva jobb partja közelében a Zsumberk-Szamobori-hegység keleti lábánál fekszik.

Szamobor

Területe már a kőkor óta lakott, ezt bizonyítják a város körüli domboldalakon Stražniknál, Hajdovčaknál és Gradišćénél talált kőbalták, kőkések, edények és kőszerszámok. De gazdag leletanyag került elő a bronzkorból, a vaskorból és a római korból is. Területe az illír Iapodes törzs szállásterülete volt.

Sokan nem tudják, de Közép-Horvátország számos kincsnek ad otthont, és Samobor ezek közé tartozik. A város Zágrábtól nyugatra, a Szamobor-hegység (horvátul: Samoborsko gorje) keleti lejtői között, a Žumberak-hegység keleti részén, a Száva folyó völgyében található. Szamobor és környéke a legrégebbi és legvonzóbb kirándulóhely Zágrábból - autóval mindössze 20 perc -, és akár csak néhány napot tartózkodik Horvátország fővárosában, érdemes meglátogatni.

Egy középkori, barokk építészetű város, amely a Samoborsko Gorje hegység lejtőin fekszik. A festői, francia hangulatú város elvarázsol téged is építészetével, nyugodt légkörével és gasztronómiájával. A város emellett gazdag kézműves hagyományairól is ismert. Számos termék, például mézeskalács, mézsör, licit és kézzel csiszolt kristályok találhatók a régióban."

Amikor tervezed az utazását, nézd meg a város weboldalát a hagyományos kulturális, zenei, borászati és gasztronómiai eseményekről, hogy ne maradj le. A több mint 190 éves hagyománnyal rendelkező Szamobor fašnik hagyományos farsangi megnyilvánulás a város leghíresebb turisztikai megnyilvánulása.

Ha ez még nem lenne elég, Samobort a Zumberak - Samoborsko gorje hegyvonulat természeti parkja veszi körül, amely számos látnivalót, vízesést, kerékpározást és siklóernyőzést kínál. Nagyon érdemes egy szabadtéri sétát tenni, és élvezni a várost körülvevő gyönyörű természetet.