, 2021/8/30

Zágrábtól légvonalban 48, közúton 59 km-re délkeletre a Száva, a Kulpa és az Odra folyók találkozásánál, a Pannon síkság egy termékeny, de gyakran mocsaras területén fekszik

Sziszek

Neve a kelta seg-sga (= sás, nád) szóból ered, ebből lett Segestica név, innen vette át a latin Siscia alakban. A kora középkorban „Siscium”, majd a különböző térképeken és okiratokban Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck névváltozatokban találjuk. Végül a magyarban a „Sziszek”, a horvátban a „Sisak” (Sziszak) alak honosodott meg.

Sziszek város és püspöki székhely a Kuva, a Száva és az Odras folyók összefolyásánál, a horvát fővárostól, és általában úgy tartják, hogy itt kezdődik a Száva medencéje 99 méteres magasságával. A város összlakossága 2011-ben 47 763 fő volt, ebből több mint 30 000 fő a városi településeken élt, 85%-a horvát, 6%-a szerb, 3%-a bosnyák, 1%-a roma, a maradék pedig más nemzetiségű.

A város Moslavina megye közigazgatási központja. A Zágráb-Sisak-Petrinja főútvonal és a Zágráb-Sziszek-Sunja vasútvonal mentén fekszik. A 19. század végén és a 20. században a város a Horvát-Szlavón Királyság Zágráb megyéjének járási székhelye volt.

A város regionális gazdasági, kulturális és történelmi központ. Számos építészeti nevezetességet rejt a szecessziós stílusú városházától az osztrák-magyar laktanyáig. Régészeti parkkal is rendelkezik, ahol a múltból feltárt maradványokat a helyiek és a világ minden tájáról ide látogató turisták nagy örömmel látogatják. Itt található a Történelmi Gyűrű is, egy kis kör alakú tér, amely Sziszek történelmének fordulópontjairól nyújt tájékoztatást.

A művészetek városa is, köszönhetően a városban található számos művészeti galériának és kiállítóteremnek. A kontinentális Horvátország gasztronómiája is élvezhető, valamint számos kulturális esemény, amelyek egész évben zajlanak. Egy másik szépsége a Stari Most, a gyönyörű híd, amely a város szimbólumaként szolgál. Az óváros 16. századi háromszög alakú erődítményét jól megőrizték, és szülőföldi múzeummá alakították, ma pedig a turisták egyik fő célpontja.

Az erőd híres a horvátok, osztrákok és szlovének közös erőinek 1593-as győzelméről az oszmánok felett, amely a Sisaki csata néven ismert. A Lonjsko Polje természetvédelmi park a Száva folyó bal partján, Sisaktól lefelé húzódik. A terület pompáját a folyó mentén fekvő falvak és karéjai emelik ki, ahol örökre szóló pillanatokat élhetünk át. Az egyedi és jól megőrzött faházak, amelyeken az állományok fészkelnek, szintén vonzóak. A falut európai gólyafaluvá nyilvánították.