, 2021/8/26

A város a Brodsko brdo (Bród-hegy) és a Száva folyó között fontos utak kereszteződésében fekszik, a Száva folyó északi partján, stratégiai szempontból fontos átkelőhelyen a Bosznia-Hercegovina területén található Bosanski Brod felé.

Szlavónbród

A város közvetlen környezetében található a Migalovci vadászterület, a Jelas Polje halastavak, és a Petnja tó. Nincs messze a Dilj hegység sem.

Kultúra, látnivalók

A barokk kori erődítményt a Habsburgok építették a Száva túlsó partját már magához csatoló Oszmán Birodalom elleni védekezésül. Az erőd Vauban-stílusban épült, ami a 17. és 18. század egyik erődépítő mestere után kapta a nevét. Az erőd egyike Európa legjobb állapotban fennmaradt erődeinek, és az egyik legnagyobb volt osztrák erődítmény ebből az időből. Monumentalitásával a Splitben található Diocletianus-palota ellenpárja.

Ferences kolostor

A ferences kolostor barokk stílusban épült 1727-ben. Az 1720-as években filozófiai tanszék nyílt itt. 1787-ben a rend megszüntetésével el kellett hagyni és csak 1806-ban tértek vissza a közeli Diakovárból. Különösen a templomudvar és a templombelső szép (művészi oltár és festmények). Jelentős könyvtára is van. A kolostor műemlékvédelem alatt áll.

Említésre méltó még a plébániatemplom (1754-ben alapították, az első fatemplom 1758-ban készült el, 1770-ben a fából készült részeket Mária Terézia adományából kővel cserélték fel), a kórház épülete (1898-ban épült) és a Grand Hotel (1935).

A Városháza

Épülete a ferences kolostor és a Tűzoltóság épülete között, a Szentháromség tér északnyugati részén található. Alaprajza fordított "Z" alakú. Az épület legrégebbi része, az "L" alakú északi és középső szárny a 18. század nyolcvanas éveiben épült. Az épületet a 19. században bővítették. A homlokzat kialakítása szerény és visszafogott. Az épület két része közötti boltíves járat a nyugati szárny árkádos tornácához vezet, amelyet reprezentatív kovácsoltvas kapuk zárnak le.

Ma a Bródi Városi Múzeum található benne.

A Levéltár

Egyemeletes, gazdagon díszített szecessziós saroképülete 1908 és 1910 között épült Samuel Kopp nagykereskedő számára.

Az egykori Leánynevelő Intézet, a Mädchenschule épülete[9] az Ivan Gundulić utca 20. szám alatt áll. Az épületet 1897/98-ban építették Dragutin Piskur polgármester és a város akkori elöljárói kezdeményezésére. A levéltárban őrzött dokumentumok szerint az épületet 1896-ban egy testvérpár, Franz és Jozef Heschl tervezte.

Az egyszintes, szabadon álló épület téglalap alakú alaprajzú, a homlokzat és az oldalak középtengelyében sekély rizalitokkal. Szlavónbród egyik jellegzetessége a gyönyörű főtér, Horvátország két vagy három legnagyobb főterének egyike. A tér Ivana Brlić Mažuranić nevét viseli, a híres gyermekkönyv-íróét. Az ő háza is a téren található. A tér számos kulturális rendezvénynek ad otthont minden évben, és gyönyörű kilátás nyílik róla a Szávára.

A teret galériák, könyvesboltok, kávézók, night clubok, különböző boltok szegélyezik, nem messze tőle pedig a helyiek által „Kej”-nek nevezett, romantikus Száva-menti promenád található.

A város legfontosabb kulturális eseménye az „Ivana Brlić-Mažuranić tündérmeséinek világában” nevű gyermekfesztivál. Színészek és gyermekek előadásai tekinthetőek meg. A Szlavónbródi Körtáncot, a helyi néptáncbemutatót június közepén rendezik meg évente, a Hazafias Népdalok Fesztiválját pedig májusban. A Száva-művésztelep művészei akvarelleket festenek.