, 2021/8/30

A régészeti leletek tanúsága szerint Varasd területe már az őskor óta lakott. A város központjától délkeletre, körülbelül 3 km-re található a „Brezje” nevű lelőhely. Nyugatról a Varasd-Zágráb vasútvonal, keletről Kučan település, délen a Plitvice folyó, északon pedig a Cehovska utca határolja.

Varasd

Varasd várát 1181-ben „castrum Garestin” néven említik először III. Béla magyar királynak egy a közeli Varasdfürdőről szóló oklevélben, a város ekkor már ispánsági székhely. 1194-ben III. Béla idősebb fiára, Imrére bízta a horvát területek kormányzását, egyúttal őt tette meg trónörökössé.

Ez a város Horvátország északi részén található, Zágrábtól körülbelül 81 kilométerre. Varaždin megye központja is egyben, amely a Dráva folyó mellett fekszik. Lakossága körülbelül 46 946 fő, akiknek jó része a városban lakik. Varasd város vitathatatlanul Horvátország egyik legjobban összekapcsolt városa a Zágráb és Čakovec, illetve a magyar határ között futó A4-es autópályával, Podravina és Szlavónia megyéket a D2-es állami út köti össze; emellett Krapina-Zagorje megyével, Novi Marof és Međimurje megyével is összeköttetésben áll.

Azon városok közé tartozik, amelyek már egyszerűen csak ránézésre is csodálatra méltóak. Számos népszerű fesztiválnak ad otthont, ezek közül a leggyakoribb a ŠpancirFest, amely augusztus végén kezdődik és szeptemberben ér véget. Körülbelül ugyanebben az időben a város művészeket, utcai előadókat, zenészeket és árusokat fogad az úgynevezett "utcai sétáló fesztivál" alkalmából.

Amennyiben ide látogatsz feltétlenül meg kell nézni az óvárost, népszerű hely az Óvárosi vár, amely a városmag északnyugati oldalán található, történetesen Varasd városának egyik legnagyobb műemléke és egyik legnagyobb turisztikai látványossága. A gazdag történelem egy darabkájáért látogass el az Óvárosi Múzeumba. Itt található az Óvárosi erőd is, amely a város sziklás múltjáról tanúskodik.

A temető szintén egyedülállóan szép hely, 1773-ból származik, és sokáig közönséges hely volt egészen 1905-ig, amikor Herman Haller ötlete volt, hogy szebbé és parkosabbá tegyék, nagy fákkal és sétálóutcákkal, ahol a polgárok sétálhatnak. Aki szereti az úszást és más vízi sportokat, annak az Aquacity az Öné, amely kempingként is funkcionál. A városba bejutni az utakon keresztül vagy bármelyik nagyobb horvátországi városi vasútállomásról lehet, a városon belül a taxik az egyetlen közlekedési eszköz.