, 2021/8/30

Šibenik központjától légvonalban 9, közúton 14 km-re nyugatra, Dalmácia középső részén, az Adriaparti főút (Jadranska magistrala) mentén, a Šibeniki-csatorna északnyugati végében, a tengerparton egy széles öbölben fekszik.

Vodice

A Vodicei-öbölben már a történelem előtti időben is állt település. Rakitnica, Mrdakovica, Pišća, Kamena és Okit ezek a város határában fekvő mai termékeny mezők egykor virágzó települések voltak, ahol emberek éltek és dolgoztak. A Vodicei mező már az ősidőkben is bővelkedett vizekben, földje termékeny volt, ideális hely a letelepedésre.

Az Adriai-tenger partján fekvő város Horvátországban, Šibenik-Knin megyében. Horvátország egyik ékszere, amitől biztosan eláll a lélegzeted kavicsos és homokos strandjaival, emellett ideális helyeket kínál számos kagylótípus gyűjtésére. A körülbelül 9000 fős lakossággal szinte garantált a béke és a nyugalom. Vodice őslakosai mindig is földművesek voltak, és ennek bizonyítékai jól láthatóak a horvát városszerte található nagy földterületek.

Mindemellett Vodice a turizmus egyik leghíresebb célpontjaként honosodott meg, és széles körben elismert, mint a Közép-Adria egyik leghíresebb turisztikai helye.

Ez a széles öbölben fekvő tengerparti város mindent megad ahhoz, hogy bárki jól érezze magát és pihenjen. Gazdag kulturális műemlékekben, amelyek ókoráról és hagyományairól tanúskodnak, ide tartozik a Kármel Miasszonyunk temploma , a Čorić-torony, a Szent Kereszt templom, a Szent Kereszt plébániatemplom, beleértve a harangtornyot és a Szent Ilja próféta templomot, hogy csak néhányat említsünk.

Az évi 2600 óra napsütés és a kedvező mediterrán éghajlat ideális az úszáshoz, röplabdához, focihoz, kosárlabdához, kerékpározáshoz, búvárkodáshoz és a tengerben való fitneszhez. Ezen kívül lehetőség van kenuk és motorcsónakok bérlésére is, hogy felfedezzék a környező szigeteket.

A városban egész évben sosem unatkozik az ember, hiszen számos fesztivál áll a sorban, mint például a júniusban megrendezésre kerülő Horvát Zenecsatorna, amely lehetőséget nyújt a helyi tehetségeknek, hogy bemutassák és értékeljék zenéjüket. Itt van a népszerű hagyományos népi fesztivál, a Vodička-ünnep is, amelyet minden év augusztus 4-én tartanak, és amely Dalmácia egyik legkedveltebb fesztiválja.

A tengeren is nagyon sok szórakoztató tevékenységet kínálnak, mint például szél- és sárkányhajózás, búvárkodás, kajakozás és kenuzás, nem megfeledkezve a búvárkodásról sem. Vodice többféleképpen is megközelíthető, akár autóval, akár a helyi kompokkal. A legközelebbi repülőtér a Spit repülőtér, amely körülbelül 85 kilométerre található. Ezt a helyet valóban érdemes meglátogatni.