, 2022/9/13

A több mint 3000 éves Zengg az Adria északi részének egyik legrégebbi városa. Fiumétól 77 km-re délkeletre, az Adriai-tenger partján fekszik. A festői városka egy keskeny partszakaszon épült a 698 m magas Vratnik-hegy tövében.

zengg

Zengg városa rendelkezik a legnagyobb agglomerációval a Fiume és Zára közötti partszakaszon. A tenger mellett, a Kapela-hegység és a Velebit hegység lábánál található, amely Horvátország legnagyobb hegye. Zengg a Rijekát az ország déli részével összekötő tengerparti úton fekszik; az autópálya megépítése előtt ez volt a délre utazó turisták egyik fő útvonala. A város a 700 m tengerszint feletti magasságban fekvő Vratnikon keresztül a hátországgal is összeköttetésben áll.  A város jelképe a Nehaj erőd, amelyet még 1558-ban építettek, és amely Uskoci központja volt, aki sikeresen megvédte a várost az oszmán birodalom erős hadseregétől. A község területe 76 km hosszan húzódik a tengerpart, valamint Horvátország legnagyobb hegységei a Kapela- és a Velebit-hegység között. Fekvése miatt fontos csomópontja a Fiumét Zárával, Splittel és Dél-Dalmáciával összekötő, valamint a hegyeken át a szárazföld belsejébe haladó főutaknak. A város 45º-os szélességi körön fekszik, félúton az Egyenlítő és az Északi-sark között. Ez a legrégebbi város az Észak-Adrián. Zengg a legnagyobb horvát megyében - Lika-Zengg - és a legmagasabb horvát hegység közelében található.

A tömegturisztikai útvonalakon kívül sokkal kevésbé ismert, mint más városok, mint Zadar, Split vagy Dubrovnik, a dalmát tengerparton, de még így is érdemes meglátogatni. Jó hely arra, hogy visszautazzunk a horvát történelembe, mivel a római birodalom fontos régiójaként ismert, mivel közel van a tengerhez és a szárazföldhöz, van egy nagyszerű kikötője, jó útjai, egy hegy és a tenger.

Azoknak, akik szeretnek többet megtudni a történelemről és a helyi kultúráról, Zenggnek mindenképpen szerepelnie kell az útitervükben. A rómaiak itt hozták létre településüket, mivel a város stratégiai helyen fekszik. A jó időjárás, a tenger által körülvett és a kontinenshez közeli fekvés, a nagyszerű kikötő és a jó utak miatt Senj fontos hely volt a két nagyhatalom az Oszmán Birodalom és a Velencei Köztársaság között. Ennyi tény mellett el tudod képzelni, mennyi történelmet találhatsz itt, igaz?

Zengg strandjai

Zengg leghíresebb strandja a városi Skver strand, amely részben kavicsos, részben betonozott. Ideális kisgyermekes családok számára. A strand zuhanyzókkal van felszerelve, és a közelben játszótér is található. Felfrissülést a közeli kávézók vagy éttermek egyikében találhat. A Zenggi Skver strand mellett a Diga, a Banja és a Prva draga strandok is népszerűek, és mindent biztosítanak, ami a kényelmes tartózkodáshoz szükséges.

Ha nem kedveli a városi strandokat, akkor Zengg közelében nem okozhat gondot egy eldugott helyet találni, és elkerülheti a nagy tömeget.

Szállás Zengg városában

Zenggben szállást szállodákban, magánapartmanokban vagy valamelyik kempingben találhat. Zenggben két szálloda található: a Libra Hotel és a Garni Art Hotel. A Libra Hotel Zengg központjában található, gyönyörű kilátással a tengerre és az óváros főterére. A Garni Art egy kis szálloda, mindössze 24 szobával, mindössze 100 méterre a strandtól és a belvárostól. Zengg központjában és környékén nagy választékban találhat szállást magánházakban, apartmanokban és szobákban.

Zenggben összesen 5 kemping van: Bunica I. kemping, Bunica V. kemping, Racva kemping, Ujca i Skver kemping. Ezek a táborok kisebb kapacitással rendelkeznek, de a tenger mellett találhatók. Ezért, ha nyugalmat és pihenést keres, a Zenggi táborok mindenképpen jó választásnak bizonyulnak.

Éttermek Zenggben

Tekintettel arra, hogy Zengg a tenger mellett, a hegyek lábánál fekszik, az itteni gasztronómia a tengerparti és a Velebit-hagyományok kombinációjaként alakult ki. Zenggben számos étterem és kocsma található, amelyek hagyományos receptek szerint elkészített különféle helyi specialitásokat kínálnak. A tengerparti konyha alapja a hal és a kagyló, a zöldségek, a bárány és a bor, míg a hegyvidéki részen a vadhús, a sajt, a burgonya, a káposzta, a bogyós gyümölcsök, a méz és a Velebit rakija (pálinka).

Mit lehet csinálni?

A remek ételek és a kristálytiszta vizű strandok élvezete mellett búvárkodhat, vitorlázhat, halászhat, túrázhat, vadászhat vagy kerékpározhat. Kiemelten ajánljuk a Nehaj erőd és park megtekintését, valamint az Észak-Velebit Nemzeti Park meglátogatását.

Egynapos kirándulás a híres Plitvicei-tavak Nemzeti Parkba; a tavak és vízesések természeti szépségével lélegzetvisszafojtva hagyja a látogatókat.

Ha úgy dönt, hogy felfedezi Zengg környékét, javasoljuk, hogy látogasson el Novi Vinodolski és Crikvenica turistalátványosságokra, valamint tegyen egy túrát Krk szigetére, amelyet egy híd köt össze a szárazfölddel. Zenggtől 60 kilométerre található.

Vásárlás Zenggben

Zengg központjában számos üzlet, drogéria és ajándéktárgyak széles választékát kínáló bolt található. A központban található továbbá egy gyógyszertár és egy posta is. A legnagyobb élelmiszerbolt a Konzum, és Zengg bejáratánál található. Ha bevásárlóközpontokat szeretne felkeresni, akkor a legközelebbi a Tower Centre Rijeka, amely egyben Horvátország egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.

Éjszakai élet Zenggben

Zenggben, akárcsak az Adriai-tenger partján fekvő többi kisvárosban, a dalmát dalra, táncra és a helyi specialitások széles választékára szórakozhat. Zengg központjában néhány bár található, ahol különféle italok és koktélok mellett lazíthat. A mélyen éjszakába nyúló szórakozáshoz a közeli Crikvenicába ajánljuk. Nyáron Zenggben számos rendezvényt szerveznek, de a legérdekesebb a hagyományos Nemzetközi Nyári Karnevál, amelyet augusztus elején rendeznek.

Nehaj erőd

Az erődöt a 16. században építették, és jó kiindulópont Zengg felfedezéséhez. Megtudhatsz egy keveset a város és Horvátország történelméről. Emellett van egy múzeum is, ahol fegyverek és kardok gyűjteménye található. A látogatás nagyon érdekes, de ami még különlegesebbé teszi, az a városra nyíló kilátás, amelyet az erőd "ablakai" kereteznek.

Itt a kőstrandokat is élvezheted.